Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 13:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/historia-handlar-om-vad-manniskor-ar-eller-kan-vara/

Kultur

”Historia handlar om vad människor är eller kan vara”

Magnus Västerbro.
Magnus Västerbro. Foto: Janerik Henriksson/TT

Förra året innebar Augustpris och bästsäljarframgångar för Magnus Västerbro och hans bok ”Svälten”. Nu börjar han att regelbundet skriva om historiska nyheter i DN Kultur, med start på lördag. 

Hanna Fahl
Rätta artikel

Varannan lördag ska Magnus Västerbro presentera det nyaste om det gamla och testar också läsarna i ett quiz.

– Jag kommer att göra ett urval av det historiska nyhetsflödet – det kan handla om ny forskning, upptäckter eller teorier om historia. Jag väljer det roligaste, mest intressanta eller överraskande från världen och Sverige. Det kommer inte att vara så oerhört djuplodande utan sådant som väcker intresse hos folk.

Vilken typ av historiska nyheter är roligast?

– Sådant som handlar om hur människor levde förr. Jag är inte så intresserad av krig och kungar, utan mer av konkreta saker – som när man för ett tag sedan hittade avföring från medeltiden och såg vad folk faktiskt åt i Köpenhamn. Eller när man grävde ut de första pilgrimerna från 1600-talet och hittade föregångaren till Thanksgivingmåltiderna, sådant är häftigt, när man kan se att folk faktiskt åt kalkon redan då. Men det kan också vara sådant som sticker hål på myter om historien! Filmen ”Hysteria” med Maggie Gyllenhaal handlade om hur man botade kvinnors ångest på 1800-talet genom massage med dildos – det visade sig inte stämma, det är en myt.

Vad är ditt knep för att få historia att kännas aktuell? 

– Jag utgår från att när jag själv blir nyfiken, blir säkert andra också det. Det är inte mer komplicerat än så. Vissa saker jag skriver om känns otroligt avlägsna och konstiga, andra kan man lätt relatera till – båda aspekterna är spännande. Historia handlar om vad människor är eller kan vara, att vi får perspektiv.

Vilken historisk nyhet hoppas du på under 2019?

– Det jag verkligen skulle vilja – det är jäkligt nördigt, men – det är att någon knäckte Voynichmanuskriptet, en bok från 1400-talet som ingen kan dechiffrera. Det kanske finns historiska upptäckter som vore viktigare, om någon upptäckte att Hitler var det oäkta barnet till en judisk pappa eller så. Men Voynichmanuskriptet skulle göra mig jätteglad. Folk har försökt knäcka det i många decennier, men det verkar tyvärr inte som att texten betyder något. Men det vore underbart om det visade sig vara en bok med riktig berättelse och innehåll!

I november fick Magnus Västerbro Augustpriset för bästa fackbok för ”Svälten. Hungeråren som formade Sverige”. Just nu håller han på att färdigställa sin nästa bok som ges ut i höst.

– Den handlar om spöktro i historien, och det skeptiska tänkandets historia, säger Magnus Västerbro.

Läs mer: Intervju med Magnus Västerbro om ”Svälten. Hungeråren som formade Sverige”