Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur & Nöje

Historiker: Den heliga graal hittad

Bägaren som fram tills nu varit känd som Infanta Dona Urraca (dottern till Fernando I) påstås vara den heliga graal. Men bara i Europa har motsvarande påstående gjorts om runt 200 föremål.
Bägaren som fram tills nu varit känd som Infanta Dona Urraca (dottern till Fernando I) påstås vara den heliga graal. Men bara i Europa har motsvarande påstående gjorts om runt 200 föremål. Foto: Cesar Manso/AFP

Den bägare ur vilken Jesus och lärjungarna drack vinet vid den sista måltiden – den heliga graal – påstås ha hittats i en kyrka i Spanien. Fyndet har orsakat en anstormning av besökare.

Efter att medier rapporterat om det påstådda fyndet anlände stora skaror nyfikna till San Isidro-basilikan i Leon i nordvästra Spanien, skriver Guardian.

Kruxet är att runt 200 andra kärl som hittats i Europa också påståtts vara just de som Jesus och hans lärljungar använde vid nattvarden. Detta har naturligtvis inte undgått medeltidshistorikern Margarita Torres och konsthistorikern José Manuel Ortega del Rio, båda verksamma vid universitetet i Leon. I deras bok som orsakat den sista tidens rabalder försöker de avfärda en del av de tyngsta kandidaterna som påståtts vara den mytomspunna bägaren.

I sociala medier förhåller sig många avvaktande eller direkt skeptiska.

En del kan inte låta bli att dra paralleller till Dan Browns ”Da Vinci-koden” och äventyrsfilmen ”Indiana Jones och det sista korståget”. Där hittas ju inte bägaren i Leon?

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.