Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 06:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/historiska-museet-visar-utstallning-om-forintelsen/

Kultur

Historiska museet visar utställning om Förintelsen

Bild 1 av 3 ”Speaking memories – förintelsens sista vittnen” är en ny utställning på Historiska museet.
Foto: Adam Daver
Bild 2 av 3 ”Speaking memories – förintelsens sista vittnen” är en ny utställning på Historiska museet.
Foto: Adam Daver
Bild 3 av 3 Lizzie Oved Scheja (t.v.), director Judisk kultur i Sverige, och Katherine Hauptman, museichef Historiska museet.
Foto: Adam Daver

Inför Förintelsens minnesdag öppnar Historiska museet en utställning om överlevande som flydde till Sverige. På ”Speaking memories – Förintelsens sista vittnen” finns föremål och vittnesmål som aldrig tidigare visats eller hörts i Sverige. 

Mohamed Yussuf
Rätta artikel

Fredagen den 25 januari, två dagar före Förintelsens minnesdag, öppnar Historiska museet utställningen ”Speaking memories – Förintelsens sista vittnen”. Tanken är att uppmärksamma de som överlevde folkmorden och sedermera flydde till Sverige.   

– Att diskutera och berätta om Förintelsen är en oerhört viktig del av både Sveriges och Europas historia, säger Katherine Hauptman, museichef på Historiska museet. Vi vill bidra till fördjupad förståelse för de överlevandes erfarenheter, men också skapa en plattform för diskussioner om ständigt viktiga ämnen som demokrati, mänskliga rättigheter och den avhumanisering som föregick folkmorden.   

Lizzie Oved Scheja (t.v.), director på Judisk kultur i Sverige och Katherine Hauptman, museichef på Historiska museet är tillsammans ansvariga för ”Speaking memories - förintelsens sista vittnen”. Foto: Adam Daver

Utställningens hjärta är fotografen Karl Gabors 29 porträtt av överlevande som kom till Sverige efter andra världskriget. Fotografierna ackompanjeras av deras levnadshistorier samt kortare budskap de vill föra vidare. 

”Speaking memories” ger också tillgång till den amerikanska organisationen USC Shoah foundations digitala videoarkiv med 55.000 vittnesmål från Förintelsen och andra folkmord. 

– Regissören Steven Spielberg grundade organisationen 1993 efter att han skapat ”Schindlers list”, och det är första gången deras omfattande material visas i Sverige. Vår dator är länkad till USC Shoah foundations arkiv så besökarna kan antingen sitta vid vår datorstation eller koppla upp sig på vårt nätverk för att få tillgång till vittnesmålen, säger Katherine Hauptman.

Den amerikanska organisationen har även bidragit med en interaktiv installation där besökare kan ställa sig framför en tv-skärm och ställa frågor direkt till två av folkmordens överlevande. Dessutom visas autentiska föremål från koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau, bland annat en fångdräkt från en polsk politisk flykting samt föremål från dem som hölls fångna.

– Man frågar ju sig ofta: ”Hur var det möjligt att genomlida något så fruktansvärt?” Då svarar många överlevande att små gester av medmänsklighet var det som höll dem vid liv. Ett av föremålen som vi visar upp, en liten kudde i miniatyr, gav en av fångarna till en annan. Och även dessa föremål visas för första gången i Sverige.

Som komplement till de personliga erfarenheterna visar utställningen tidslinjen ”Vägen till Förintelsen”. Tidsskedet inleds 1933 när Adolf Hitler, ledare för NSDAP, utses till rikskansler i Tyskland och avslutas med Förenta nationernas deklaration om de mänskliga rättigheterna som antogs 1948. Däremellan görs nedslag i olika typer av händelser som kulminerar i folkmord på främst judar, men också romer, polacker, politiska fångar, homosexuella samt personer med funktionsvariationer.  

Grundidén till ”Speaking memories – Förintelsens sista vittnen" uppstod 2015 när institutionen Judisk kultur i Sverige i samarbete med Paideia folkhögskola arrangerade workshopar och seminarier med Förintelseöverlevande på Historiska museet. 

– Under åren formades ett starkt förtroende och en kreativ dialog mellan oss och Historiska museet. Hos oss båda fanns ett starkt intresse och en vilja att ta projektet ett steg vidare och att satsa på en utställning som även har tillgång till arkivmaterial, säger Lizzie Oved Scheja, grundare och chef för Judisk kultur i Sverige. 

– Initiativet blev så lyckat att vi kände att vi ville ta det vidare. Att det inte bara skulle bli en engångsgrej utan något med längre livslängd. 

Judisk kultur i Sverige kontaktade sedan USC Shoah foundation och det statliga museet Auschwitz-Birkenau i Polen. 

– Det är två organisationer med stora arkiv av föremål och vittnesmål från överlevare. Vi ville tillgängliggöra deras material för en svensk publik.

Resultatet blev ”Speaking memories”.

”Speaking memories – förintelsens sista vittnen” är en ny utställning på Historiska museet. Foto: Adam Daver

Lizzie Oved Scheja föddes i Israel men trots att hennes familj inte själv upplevde Förintelsen brinner hon starkt för att sprida kunskap och förståelse kring folkmorden under andra världskriget. 

– Under min uppväxt i Israel talade vi inte om Förintelsen trots att det fanns många överlevande bland oss. Det fanns en tystnad, säger hon och fortsätter:

– De som var unga under Förintelsen är nu gamla och snart kommer de att lämna oss. Vad gör man när de som överlevde inte längre finns kvar? Hur möter vi Förintelseförnekare och historierevisionister när överlevarna gått bort? Då kommer vi som lever ha ett större ansvar att hålla minnet och deras erfarenheter vid liv, så att detta inte sker igen vare sig mot judar eller andra folksgrupper. 

Hon betonar även att Förintelsen inte är en judisk angelägenhet utan snarare något som angår oss alla, samt att lärdomarna från andra världskriget bör ligga till grund för hur vi bedömer samtiden.

– Förintelsen, det systematiska och industrialiserade utrotandet av Europas judar är unik. Men Förintelsen har också en universell giltighet genom den lärdom som kan dras från denna mörka tid direkt till vår egen nutid.

Ett av föremålen som visas i utställningen är en resväska från Auschwitz-Birkenau State Museum. Foto: Adam De Sas Topolnicki

Lizzie Oved Scheja hoppas att utställningen ska bidra till ökad medvetenhet, inte minst hos svenska ungdomar. Dessutom har hon en vision om att det i framtiden inrättas en permanent utställning i Sverige om Förintelsen. 

– Att bevara minnet genom en permanent utställning eller ett Förintelsemuseum bör vara inte bara en judisk, utan en svensk angelägenhet. Utställningen ”Speaking memories” är ett viktigt steg i den riktningen. 

Hon har även en personlig förhoppning om att besökarna ska få en glimt av det hon själv upplevt under de år hon arbetat med dessa frågor.

– När jag träffat överlevare har jag märkt att ingen av dem visar upp någon sorts hat eller revanschkänsla. Tvärtom pratar de enbart om att gå vidare, att räddningen ligger i att sprida lärdom. Det har jag tagit till mig och jag hoppas att även besökarna gör det. ”Speaking memories” bär också vittnesbörd om styrka och livskraft. Att människor trots outhärdliga minnen kan forma nytt liv och bidra konstruktivt och kreativt till att bygga upp sitt eget liv och det samhälle vi lever i.