Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 05:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/hitlertavlor-under-klubban-vacker-ilska/

Kultur

Hitlertavlor under klubban väcker ilska

Fem tavlor som påstås vara målade av Adolf Hitler ropas ut i Nürnberg. Foto: Gregor Fischer

Trots protester – och en utredning om bedrägeri – går nu fem tavlor som sägs vara målade av Adolf Hitler under klubban i tyska Nürnberg.

Rätta artikel

Bland objekten som ropas ut av auktionshuset Weidler på lördagen finns en landskapsmålning med bergsmotiv med ett utropspris på motsvarande 470.000 kronor.

Även andra föremål med påstådd anknytning till Hitler bjuds ut. Bland dem en hakkorsprydd korgstol som sägs ha tillhört diktatorn.

Auktionen har orsakat rabalder i Tyskland. Just Nürnberg var skådeplats för både nazisternas gigantiska partimöten på 1930-talet och rättegångarna mot krigsförbrytare efter kriget. Och stadens borgmästare Ulrlich Maly fördömer auktionen som smaklös i en intervju i Süddeutsche Zeitung.

Det är svårt att bevisa att tavlorna har målats av Hitler. Foto: Gregor Fischer

Att samlare är beredda att betala stora summor för Hitlers målningar och andra objekt från Tysklands mörka förflutna brukar väcka ilska i landet.

– Det finns en lång tradition av handel med föremål kopplade till nazismen. Och mediernas rapportering får priserna att öka konstant. Det irriterar mig personligen, säger Stephan Klingen vid Tyska institutet för konsthistoria i München.

Enligt Klingen är dessutom äktheten svår att bevisa. Hitlers stil är svår att särskilja från hundratusentals liknande verk av andra amatörkonstnärer från samma period.

Auktionen har också omgärdats av misstankar om förfalskning. I veckan lät åklagare beslagta 63 konstverk med signaturerna ”A.H” eller ”A. Hitler” från auktionshuset. Ett antal personer utreds nu för bedrägeri för att de misstänks ha förfalskat dokument.

Inför helgens auktion plockade Weidler också bort 26 objekt som påstås ha Hitler som upphovsman efter misstankar om förfalskningar. Enligt auktionshuset rör det sig om akvareller, teckningar och målningar, så väl stadsmotiv som nakenstudier och stilleben.