Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Högerextrema förlag välkomna på tysk bokmässa: Tack gode gud att vi inte är i Göteborg

"Vi är inga lagstiftare och det är inte vår uppgift att bestämma vilka åsikter som inte är välkomna", säger Oliver Zille, chef för bokmässan i tyska Leipzig.
"Vi är inga lagstiftare och det är inte vår uppgift att bestämma vilka åsikter som inte är välkomna", säger Oliver Zille, chef för bokmässan i tyska Leipzig. Foto: Lina Lund

Berlin. Alla förlag som håller sig inom lagens ramar är välkomna när bokmässan i tyska Leipzig slår upp portarna i veckan, även de högerextrema. 

Bokmässechefen Oliver Zille har med förvåning har följt turerna kring den svenska författarbojkotten mot bokmässan i Göteborg. 

– Ärligt talat tror jag inte att det skulle kunna ske i Tyskland.

Göteborg i slutet av september i fjol. Det är ovanligt glest bland besökarna inne på Bokmässan. Fler än 200 svenska författare, översättare och akademiledamöter har skrivit under ett upprop om att inte medverka så länge den högerextrema tidningen Nya Tider är välkommen. Alternativa bokmässor arrangeras runt om i staden.

Två veckor senare öppnar världens största bokmässa i tyska Frankfurt am Main. Det lilla högerförlaget Antaios bjuder in politikern Björn Höcke till ett seminarium. Höcke är ökänd för sina kontroversiella uttalanden långt ut på högerkanten och tumult uppstår. Framför scenen drabbar hans anhängare samman med motdemonstranter som skanderar ”ut med nazisterna”. 

I Leipzig följer Oliver Zille händelserna på den svenska västkusten och i Frankfurt med oro. Som chef för bokmässan i Leipzig – Tysklands näst största med fler än en kvarts miljon besökare och 2.500 utställare –  är det hans ansvar att förhindra liknande scener när mässan slår upp portarna senare i denna vecka. Årets tema är Ordens mångfald och rumänskspråkig litteratur. Men det är närvaron av förlagen Antaios, Compact och tidningen Junge Freiheit med kopplingar till högerextremism som väcker mest uppmärksamhet. 

Till skillnad från sina svenska kollegor, som nyligen bestämde att Nya Tider portas från årets upplaga av bokmässan i Göteborg, välkomnar Oliver Zille alla förlag som håller sig inom lagens ramar. 

– Bokmässan har en klar hållning. Vi företräder en humanistisk människosyn och kämpar för ett öppet samhälle. Men det innebär inte att vi kan säga nej till förlag vars politiska inriktning vi inte delar, hur obekväma dess åsikter än är. Även de omfattas av yttrandefriheten så länge de inte bryter mot lagen, säger Oliver Zille när DN träffar honom i Berlin. 

”Vi är inga lagstiftare och det är inte vår uppgift att bestämma vilka åsikter som inte är välkomna.”

Vänsterpartiet Die Linke, som är näst största parti i Leipzigs lokala parlament, gjorde nyligen ett misslyckat försök att driva igenom ett förbud för högerextrema förlag att närvara på bokmässan. Ett initiativ som kallar sig Förlag mot högern (Verlage gegen Rechts) har kallat till en demonstration på onsdagskvällen. Men Oliver Zille har svårt att föreställa sig ett liknande scenario som i Göteborg: att delar av den tyska författareliten går samman för att bojkotta mässan. 

– Man ska naturligtvis inte säga att det aldrig kan ske, men jag har faktiskt svårt att föreställa mig en sådan situation. Ärligt talat förvånade det mig att man i Göteborg så entydigt tog avstånd från mässan, säger han. 

– Tack gode gud är vi inte Göteborg. 

Erfarenheterna av 1900-talets två tyska diktaturer spelar in.  

– Tyskland är ett större land och debatten är mer nyanserad. Press- och yttrandefriheten har en extremt stark ställning, säger han. 

Men är det inte viktigt att markera mot extremism? 

- Jo, och allt som inte håller sig inom lagen agerar vi direkt mot. Men vi är inga lagstiftare och det är inte vår uppgift att bestämma vilka åsikter som inte är välkomna. 

 

Leipziger Buchmesse

Bokmässan i Leipzig hålls årligen och är Tysklands näst största efter den i Frankfurt. I år väntas uppemot 280.000 besökare och omkring 2.500 utställare till mässan. Den drivs som ett offentligt bolag i regi av staden Leipzig och delstaten Saschen-Anhalt. Genom ett nära samarbete med polis, säkerhetspersonal och författningsskyddet vill arrangörerna garantera säkerheten inne på mässan. Den pågår 15–18 mars. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.