Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Högerextrema Nya Tider får ökat presstöd

Vávra Suk.
Vávra Suk. Foto: Paul Hansen

Presstödsnämnden har beslutat att ge den högerextrema tidningen Nya Tider 3,4 miljoner kronor i presstöd för 2017. Nämnden ökar därmed anslaget med 500.000 kronor jämfört med förra året.

Nya Tider har fått presstöd sedan 2012 och ersättningen från Presstödsnämnden har ökat stadigt i takt med att tidningens upplaga har ökat.

För 2017 har nämnden nu beslutat att betala ut totalt 3,4 miljoner kronor till Nya Tider. Det är en ökning med 500.000 kronor, jämfört med förra året då tidningen fick 2,9 miljoner i statligt bidrag.

Nya Tider drivs av Vávra Suk, grundare av det högerextrema – numera nedlagda – partiet Nationaldemokraterna.

Att Nya Tider får presstöd har tidigare väckt stark kritik, senast i samband med Bok- och biblioteksmässan i Göteborg, då Nya Tider fick tillstånd att ställa ut en monter.

Elin Johansson Lööw på Myndigheten för press radio och tv förklarar att nämnden inte tar ställning till innehållet i tidningen.

– Det står uttryckligen att vi inte får ta ställning till tidningens politiska inriktning så som reglerna ser ut i dag, säger hon.

Vad beror det på att de får ökat presstöd?

– Det beror på att nivåerna justerats en aning, men också att Nya Tider har ökat sin upplaga så att de når upp till en ny högre ersättningsnivå. Pengarna betalas ut månadsvis. Ett krav för att få pengarna är att bidragen inte uppgår till mer än 75 procent av rörelsekostnaderna.

I en text på DN Debatt skrev kulturminister Alice Bah Kuhnke i somras att ”Skattepengar ska inte gå till hatretorik och polarisering”.

När DN nu söker kulturministern för en kommentar skriver hennes pressekreterare Kristoffer Talltorp i ett sms: ”Det är en myndighetsutövning som ministern inte kan kommentera. Organisationsbidraget är ett annat regelverk än presstödet”. I ett senare sms lägger pressekreteraren till: ”Frågan om villkor för presstöd finns med i den medieutredning som nu är ute på remiss”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.