Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 16:39 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/hogerextremister-i-natforum-forsoker-paverka-svenska-valet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Högerextremister i nätforum försöker påverka svenska valet

Högerextremisterna på 4chan försöker göra den svenska dockan Skurt till en symbol som grodan Pepe i USA.
Högerextremisterna på 4chan försöker göra den svenska dockan Skurt till en symbol som grodan Pepe i USA. Foto: DEX

Med hjälp av Skurt-mem och humor mobiliserar högerextremister på internetforumet 4chan för att påverka det svenska riksdagsvalet. Flera experter tvivlar på att kampanjen har genomslagskraft och menar att innehållet är för extremt och amatörmässigt. 

Varje dag startas en ny tråd på det bildbaserade nätforumet 4chan med beteckningen ”/SWEG/- Swedish Election General”. I diskussionsflödet är syftet tydligt – att ”hindra Sverige från att falla ned för ruinens brant innan det är för sent”. Tråden är ett av flera forum där högerextremister, svenska och utländska, samlas för att koordinera sina försök att påverka det svenska riksdagsvalet den 9 september.

Diskussionen på 4chan har pågått åtminstone sedan december, och genomgående har trådarna följt ett och samma mönster: Först en uppmaning om vikten av organisering, och därefter en mer formaliserad plan över hur användare kan engagera sig i sociala medier.

I planen stod det tidigare uttryckligen att användarnas mål var att gynna antingen Sverigedemokraterna eller nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Den senaste tiden har dock fokus delvis förflyttats, och handlar snarare om att påverka väljarna mot att rösta för minskad invandring i allmänhet.

I trådarna diskuterar sedan besökarna hur man bäst ska lyckas påverka valet, framför allt genom att lägga upp och sprida delbara bilder, så kallade mem.

På 4chan huserar i dag en stor del av den nätbaserade trollkulturen. På forumet ägde vad som kallas ”The great meme war”, (”Det stora mem-kriget”) rum i samband med den amerikanska valrörelsen 2016. Namnet syftar på den stora påverkanskampanj där användare med hjälp av delbara bilder och humor försökte gynna kandidater, i synnerhet Donald Trump.

”Vi lyckades faktiskt få ett mem valt till president”, var i 4chan-kretsar ett vanligt påstående dagar och timmar efter det att Donald Trump valts till president. Forumets reella makt har ofta ifrågasatts, och enligt flera bedömare var mobiliseringen knappast vad som avgjorde valet. Oavsett vilket fick mem- och internetkulturen en ovanligt stor betydelse i den politiska debatten.

Användare diskuterar hur Nor­diska motståndsrörelsen använt ett av deras memer.
Användare diskuterar hur Nor­diska motståndsrörelsen använt ett av deras memer. Foto: Skärmdump

Grodan Pepe, som ursprungligen var en av huvudkaraktärerna i den opolitiska tecknade serien ”Boy’s club”, kom att bli ett av valets stora fenomen. Bilder på Pepe, som länge förekommit som så kallade reaktionsbilder på 4chan, kidnappades som en av alt right-rörelsens främsta symboler. I maj 2017 såg sig Pepes upphovsman Matt Furie tvingad att i en seriestrip ”ta livet” av grodan.

Den amerikanska skribenten och serietecknaren Dale Beran, bosatt i Baltimore, arbetar just nu på en bok om 4chan. Han berättar för DN att en kombination av faktorer ledde fram till att forumet blev en plattform där många högerextremister kom att samlas. 

– På andra plattformar såsom Tumblr gick användarna i stället mer åt vänster, och betonade värden som jämlikhet och social rättvisa. På Tumblr är också majoriteten av användarna kvinnor, och många har där argumenterat för att den mest privilegierade i samhället egentligen är den vita mannen, säger Dale Beran.

Liknande påverkansförsök som i USA arrangerades och bedrevs på 4chan i samband med de franska och tyska presidentvalen 2016. Målen var vid dessa tillfällen att gynna högerkandidaten Marine Le Pen, samt det tyska högerpopulistiska partiet AFD. Åtminstone i Frankrike anses försöken ha varit relativt misslyckade, rapporterade New York Times.

– Användarnas självbild, trots att deras betydelse i det amerikanska valet verkligen kan ifrågasättas, är att kraften i deras kampanjer är enorm. Det är därför man fortsatt till andra val, för att stötta Marine Le Pen och AFD, och försöka få till samma förändring av samhället där, säger Dale Beran.

Även en Facebook-sida för så kallad ”Skurtposting” har skapats. Den 28 mars hade sidan 75 gilla-markeringar.
Även en Facebook-sida för så kallad ”Skurtposting” har skapats. Den 28 mars hade sidan 75 gilla-markeringar. Foto: Skärmdump

Mobiliseringen för att påverka det svenska valet pågår, förutom öppet på 4chan, också i en intern chattgrupp vars meddelanden DN tagit del av. Sedan chattgruppen startades har den delats upp i så kallade operationer, med namn som ”Stars crossed”, ”Dominance” och ”Morpheus”. 

Målet med ”operationerna” har bland annat varit att späda på en EU-kritisk opinion, genom att peka på EU-regleringar som Sverige godkänt. Med hjälp av delbara bilder försöker användare också sprida påståenden om att Socialdemokraterna och Moderaterna i riksdagen fattat beslut som lett till vad man menar är ”en ökning i brottslighet, poliskostnader eller sociala kostnader”. 

En annan metod som lyfts fram är förslaget att placera ut usb-stickor med propaganda på gator i svenska städer. Den som hittar den ”bortglömda” usb-stickan och stoppar in den i sin dator skulle då mötas av en interaktiv webbsida med bland annat rasbiologiska budskap. Användare försöker också skapa så kallade Skurt-mem, där den grodliknande tygdockan placeras in i bilder med politiska budskap.

Orla Vigsö är professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Göteborgs universitet, och menar att tillvägagångssätten som diskuteras på 4chan är för extrema för att ha en verklig påverkan i det svenska valet.

– Som satir kan det här fungera, men en förutsättning för satir är att det är roligt och att det får spridning. Och de enda som skulle få för sig att sprida sådant här i medier är de som själva är lika extrema som de som har gjort materialet, säger Orla Vigsö, och fortsätter:

– Skulle man påverka Sverige skulle man antingen vara mindre extrem eller mycket roligare. Jag tror inte att det är omöjligt, men det måste ske på ett helt annat sätt.

De olika påverkansförsöken delas in i olika ”operationer”.
De olika påverkansförsöken delas in i olika ”operationer”. Foto: Skärmdump

Enligt Dale Beran är det givna målet för användarna på 4chan uppmärksamhet, att skapa ett spektakel. Han menar att kärnan i dagens trollkultur på så vis går hand i hand med den uppmärksamhetsekonomi som alltmer präglar samhället. 

– En kampanj dör ut om den igno­reras. Användarna kommer att fortsätta kasta ut idéer, oavsett vad dessa egentligen innehåller. Den radikala högern har växt, och 4chan är på riktigt. Men när medierna rapporterar om fenomen som skapats där ska det göras med försiktighet, för att se till att man inte överdramatiserar situationen, säger Dale Beran. 

Mediestrategen Brit Stakston har den senaste tiden påtalat vikten av att analysera samspelet mellan digitala fenomen, opinionsbildare och traditionella medier. Hon vill inte underskatta mobiliseringen i digitala forum, även om vissa försök i ett första skede kan uppfattas som både tafatta och oorganiserade. 

– Nämn 4chan för valfri politiker och många kommer inte ha en relation till det, utan i stället avfärda det som ett obskyrt och avlägset socialt medium. Men det är på den här typen av arenor som mycket testas och kan triggas i gång, säger Brit Stakston och fortsätter:

– Vi kommer att ställas inför skarpt läge, i takt med att den digitala opinionsbildningen blir alltmer digitalt välregisserad. Förhoppningen bland de som arbetar med trollning som metod är att få i gång en diskussion, nå fram till nyckelspelare och få dem att förstärka ett budskap. Då måste både medier och politiska partier förstå sin förstärkande effekt, och inte kliva ned i en manipulerande gyttjegrop.

Läs mer: Skurts skapare: ”Skurt är ingen politisk tuffing”

Fakta.4chan

4chan är en så kallad imageboard, ett internetforum där användarna kan dela och kommentera bilder, som grundades 2003 av den då 15-åriga Christopher Poole. Alla användare på 4chan är som standard anonyma.
4chan fokuserade ursprungligen på japansk kultur, men kom snabbt att expandera i omfång, och har under de senaste 15 åren blivit en stor källa till mem, med stor påverkan på internetkulturen i helhet. 4chan är både ursprunget till den lösa nätrörelsen Anonymous och internetfenomen som Rickrolling”.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.