Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Höj rösten – och humöret

Lyssna till ditt gladare jag.
Lyssna till ditt gladare jag. Foto: Alamy

Hur mådde du när du vaknade i morse? Jag vet, det är januari, så för många är det inte helt lockande att lämna sänghalmen. Och när man sedan ska kläcka ur sig ett käckt ”gomorron”, kan det låta strävt som sandpapper.

Och därmed får sig morgonhumöret ytterligare en knäck, eftersom vi i hög grad påverkas av hur vi själva låter. Man kan inbilla sig att man är utvilad och pigg som en mört, ändå röjer rösten ens verkliga sinnestillstånd.

Men det går faktiskt att lura fram ett gott humör! Kognitionsvetare vid Lunds universitet har tagit fram ett datorprogram som förändrar människors röster så att de låter gladare, ledsnare eller räddare när de talar.

I en studie lät de försökspersoner höra sig själva i hörlurar medan de läste upp en kort novell. Samtidigt förändrade forskarna i smyg deras röster i lurarna. En glad röst skapades till exempel genom att ändra tonhöjden uppåt, så att den kom att låta mer positiv.

Resultatet visade att deltagarna inte medvetet uppfattade förändringen, men att deras känsloläge ändå påverkades i den riktning som den manipulerade rösten uttryckte. Man kan alltså konstatera att man blir som man låter.

Här ligger det nära till hands att tänka på vissa västsvenska dialekter, vilket bland andra språkvetaren och programledaren Fredrik Lindström har gjort. I Språktidningen frågar han sig om folk verkligen är gladare och käckare ju längre västerut i landet man kommer, eller om det bara är dialekten som låter så. Är det mentaliteten eller målet?

Enligt den färska forskningen är svaret alltså att det ena inverkar på det andra: göteborgarna är muntrare än stockholmarna – och låter därefter. Och eftersom göteborgare låter muntrare, känner de sig också så.

Nu kanske man inte ska dra sina slutsatser för långt, men en kolsvart januarimorgon kan det vara värt att prova. På med hörlurarna i den svarta säcken, och låt din förment frejdiga stämma flöda. När du tar av dem känner du dig som Musse Pigg på julafton. Om du inte är en sådan mocklis som kan dra täcket över huvudet och somna om.

Vill du också ha svar på en språkfråga?

Ring: Språkrådet 08-442 42 10, vardagar mellan 9–12.

Eller mejla: sprakfragor@
sprakochfolkminnen.se

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.