Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Höjdarnas bittra strid om Nobel center

Foto: Thomas Karlsson

Invektiven haglar när eliten strider om Nobel center. På ena sidan: H&M:s ägare Stefan Persson, familjen Wallenberg och Nobelstiftelsen. På den andra: Fredrik Lundberg, kungahuset, Björn Tarras-Wahlberg och delar av kultur-gräddan. Birgitta Forsberg skildrar spelet kring bygget på Blasieholmen.

Medan en avslappnad julstämning spred sig i Gamla stan i Stockholm den varma, mörka eftermiddagen den 23 november var atmosfären desto mer laddad på presskonferensen inne på Nobelmuseet vid Stortorget.

Foto: Foto: Beatrice Lundborg

Redan från början stod det klart att det inte var en vanlig medieträff. Huvudpersonerna (ministrarna Mikael Damberg och Helene Hellmark Knutsson samt Stockholms borgarråd Roger Mogert och Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten) fördes snabbt in, kom med sin nyhet och tillät endast ett par frågor i öppen församling.

Foto: Foto: Beatrice Lundborg

Anledningen var att motståndarsidan åter hade dykt upp, vilket är synnerligen ovanligt på pressträffar. Men motståndarna Björn Tarras-Wahlberg och Hans-Christer Edborg klagade för reportrar på nyheten från presskonferensen, att regeringen och staden skulle skänka 180 miljoner till verksamheten i det nya Nobel center över tre år. Duon ansåg att regeringen föregått länsstyrelsens beslut och sällat sig till dem som var för ett bygge. (Mer om dem och länsstyrelsen senare.)

En dag år 2012 gled den stora kopparporten till Stefan Perssons kontor på Drottninggatan i Stockholm tyst upp för Lars Heikensten. Stefan Persson är huvudägare i H&M och en av Sveriges rikaste. Familjen är numera god för i runda tal 200 miljarder.

Foto: Foto: Jonas Ekströmer/TT

Lars Heikensten har varit Riksbankschef och har koll på näringslivet. Nu undrade han om Stefan Persson möjligen skulle vara villig att stödja ett Nobel center på Blasieholmen.

Foto: Sedan början av 1900-talet har det till och från funnits planer på ett Nobelhus, men ingen har lyckats få till det. Alfred Nobels pengar får enligt testamentet bara gå till Nobelpriser, så finansieringen måste komma utifrån.

När Alliansregeringen var kallsinnig till att bidra till själva bygget, trots att Lars Heikensten varit finansminister Anders Borgs chef på Riksbanken, började Heikensten fundera på vilka som var landets rikaste.

I Stefan Perssons styrelserum på sjätte våningen, med utsikt över stadens svarta takåsar, förklarade Heikensten Nobelstiftelsens plan.

Nobelverksamheten är splittrad på flera ställen i stan. Stiftelsen sitter i dag i ett pampigt, klassicistiskt hus från 1926 på Sturegatan, fyllt av skulpturer och konst. Men Nobelmuseet, som anses för litet, ligger i det gamla Börshuset i Gamla stan. Nobelpristagarna tar emot priset ur kungens hand i Konserthuset och äter middagen i Stadshuset.

Foto: Foto: Jonas Ekströmer/TT

Lars Heikensten förklarade att tanken med ett nytt stort hus är att samla det mesta där, utom Nobelmiddagen och kanske inte heller prisutdelningen. Men i ett större interaktivt museum skulle skolbarn, turister och andra besökare kunna inspireras av Nobelpristagare.

Helt enkelt skulle byggnaden vara ett vetenskapligt skyltfönster för Sverige. Ett sätt att dra nytta av Nobelprisets internationella renommé.

Stefan Persson blev intresserad, men lovade ingenting.

Strax därpå drog Lars Heikensten upp den tunga ekporten till Fredrik Lundbergs kontor på Hovslagargatan 5B i Stockholm. Fredrik Lundberg är numera god för 32 miljarder.

Vare sig Lars Heikensten eller Stefan Persson hade reflekterat över att Nobel center skulle byggas på tomten bredvid Lundbergs kontor, där ett lågt gammalt tullhus nu står. Men Fredrik Lundberg fattade. Rakt framför hans topprenoverade sekelskiftesfastighet, det Hellstrandska huset, med utsikt över vattnet mot Skeppsholmen och Djurgården.

Miljardären ärvde en bygg- och fastighetsrörelse av sin far Lars Erik Lundberg och expanderade den till att även bli ett investmentbolag.

Fredrik Lundberg insåg att sjöutsikten skulle blockeras, vilket kunde slå mot fastighetens värde och kanske skrämma bort de advokatbyråer, investmentbanker och finansbolag som hyrde kontor här av honom.

Men det var inte bara det. Fredrik Lundberg stod sin far nära och fadern hade bott här. Sjöläge har Fredrik Lundberg annars både hemma i Djursholm och på lantstället på Hästö utanför Norrköping.

Fredrik Lundberg gjorde klart för Lars Heikensten att han inte hade några synpunkter på ett bygge på Blasieholmen, men det fick inte störa hans kontorsfastighet och han tänkte inte bidra.

Så småningom fick i alla fall Lars Heikensten ihop 1 miljard av de 1,2 miljarder som bygget beräknas kosta. Stefan Persson och familjen Wallenberg hade pratat ihop sig. Deras respektive stiftelser skulle bidra med 400 miljoner kronor var. Därtill kom bidrag från ett antal privatpersoner.

Foto: Foto: Marc Femenia

Rent finansiellt var bygget i princip hemma. Stockholms stad, som äger tomten (bilden), hade lovat att göra i ordning marken, med tillhörande arkeologiska utgrävningar, och ta ut en modest hyra, nämligen vanlig tomträttsavgäld.

– Jag tror att det finns en och annan som inte velat finansiera på grund av Lundbergs protester, säger Lars Heikensten.

Varken familjen Ax:son Johnson eller familjen Rausing har bidragit, men de tackade nej tidigt.

Arkitekten och fartygsbefälet Hans-Christer Edborg, som pratade med reportrar efter presskonferensen, har varit med om att rädda hotell Lydmar på Blasieholmen, byggnader på Huvudskär och almarna i Kungsträdgården. Sedan 1970-talet har han en segelskuta på Skeppsholmen och måste passera Blasieholmen på vägen.

När han såg Nobelstiftelsens planer förstod han att antalet turistbussar kunde skapa kaos i den redan svåra trafiksituationen. Nobelstiftelsen räknar med 600.000 besökare per år, tre gånger fler än dagens Nobelmuseum och betydligt fler än Nobelhusets tilltänkta granne, Nationalmuseum, med 400.000 besökare.

Men främst ville Hans-Christer Edborg slå vakt om sjöfarten samt bevara hamnmagasinen och det gamla tullhuset. Han anslöt sig till Facebookgruppen Bevara Blasieholmen – flytta Nobel center.

Snart blev Caroline Silfverstolpe, departementssekreterare på UD, drivande där. Hon är dotter till Gustaf Silfverstolpe, som kallades Sunnamannen för att han protesterade mot att det skulle byggas ett högt hotell vid Villa Sunna i Lund. Han bodde i närheten och bygget stoppades. Dessutom är hon barnbarnsbarn till Nobelpristagaren i fysik 1912, Gustaf Dalén.

Senare blev även Björn Tarras-Wahlberg tongivande bland motståndarna. Han bor på Strandvägen och skulle se den nya mässingsfärgade stål- och glasbyggnaden tvärsöver vattnet. Han hade tidigare lyckats förhindra att det byggdes ett stort höghusområde på Lidingö, nära hans förra bostad.

Ändå var hans engagemang inte populärt hos Bevara Blasieholmen. För det första splittrade han motståndsrörelsen genom att göra sig till projektledare för ett tiotal andra motståndarföreningar. Nu delades motståndarlägret i två falanger, en runt Tarras-Wahlberg och en runt Silfverstolpe. För det andra lät han bidragen till motståndet gå in på sitt eget privata bankkonto.

– Ja, det är mitt konto. Det kontot är bara till för att finansiera det här. Det är jätteknöligt att bilda en förening, säger han.

Hans vapendragare Peter Elmlund – som arbetar för Ax:son Johnsonstiftelsen och varit med om att stoppa trafiklösningen Dennispaketet i Stockholm – påpekar att alla som jobbar nära Tarras-Wahlberg får se kontoutdragen. Även DN har fått se utdragen.

Nobel centers förespråkare muttrar att pengarna kommer från Fredrik Lundberg, vilket både Tarras-Wahlberg och Lundberg (via en talesperson) förnekar. På kontoutdragen framgår inte varifrån alla belopp kommer.

I vilket fall har Stockholms stad beslutat att godkänna bygget, efter att Nobelstiftelsen krympt huset, ritat av britten David Chipperfield som vann arkitekttävlingen. Staden går därmed emot remissinstanserna. Alla hade invändningar utom länsstyrelsen.

Förvaltningsrätten behandlade hela 175 överklaganden som hävdade att beslutet var olagligt, bland annat på grund av jäv. De flesta som klagade hade fyllt i färdiga formulär som motståndsföreningarna tillhandahöll. Men i onsdags avslog Förvaltningsrätten alla överklaganden.

Samma dag träffade Lars Heikensten USA:s president Barack Obama och årets fyra amerikanska Nobelpristagare i Vita huset. När Obama var i Stockholm 2013 träffade han också Heikensten. Precis så internationellt erkänt är priset.

Fredrik Lundberg har anlitat en advokatbyrå och överklagat Stockholms stads detaljplan till länsstyrelsen. Han hävdar att hans ekonomiska skada av bygget skulle uppgå till drygt en kvarts miljard – trots att Nobelhuset enligt de senaste planerna flyttats längre ifrån hans kontor. Även Statens fastighetsverk, som förvaltar Nationalmuseums byggnad på Blasieholmen, har för första gången någonsin överklagat en detaljplan. Verket pekar på Nobelhusets storlek, trafiken och att centret kan försvåra framtida utveckling av Nationalmuseum. Totalt har 40 överklaganden kommit in till länsstyrelsen.

I somras kritiserade kungen – som alltså delar ut Nobelprisen – och drottningen byggplanerna i DN. Men kritiken mot både dem och DN blev stark.

Foto: Foto: Paul Hansen

Kungaparet fick kritik för att det uttalade sig i en politisk fråga. Tidningen för att reportern som gjorde intervjun, DN:s före detta kulturchef Maria Schottenius, tidigare gått hårt åt byggplanerna i åsiktsartiklar och uppmanat kungen att uttrycka sin uppfattning. DN:s nuvarande kulturchef Björn Wiman skrev i sin tur en krönika för bygget.

Nu stod det klart att Sveriges elit var delad i frågan. Statens fastighetsverk vänder sig mot Stockholms stad och regeringen. Kretsen kring kungahuset är splittrad. Både Stefan Perssons och Fredrik Lundbergs barn umgås med kungabarnen och Wallenbergare följer med kungen på näringslivsresor. Björn Tarras-Wahlberg har varit gift med Elisabeth Tarras-Wahlberg som varit informationschef vid hovet.

Klicken runt kungen och drottningen såg Sveriges regent ta ställning mot något som flera av dem lovat skänka pengar till. Och kungens ord väger tungt, inte minst i näringslivet.

Vän av ordning kanske invänder att det är överdrivet att tala om splittring då det endast rör sig om ett hus. Men den vännen har i så fall inte uppfattat tonläget.

Lars Heikensten och andra på Nobelstiftelsen har fått obehagliga brev och invektiven haglar från båda håll.

Från motståndarna: ”Kriminellt”, ”Korrupt”, ”Okänsliga kulturmiljöförstörare”, ”Wallenbergarna stödjer projektet bara för att de har hotell på Blasieholmen som skulle tjäna pengar på ett center där”, ”De arkeologiska utgrävningarna kommer att kosta Stockholms skattebetalare en halv miljard”.

Från förespråkarna: ”Rättshaverister”, ”De agerar av egenintresse”, ”Tullhuset var bensinmack i åratal och då var det ingen som brydde sig”, ”Hur många fastighets-ägare har inte Fredrik Lundberg kört över när han byggt hus?”, ”Bevara Blasieholmen heter så just för att de inte kan ena sig om någon annan sak i denna fråga”.

Ja, så håller de på. Bråket har till och med rönt uppmärksamhet utomlands. Ändå har ingen som utlovat pengar hittills backat ur.

Foto: David Chipperfield ArchitectsFoto: David Chipperfield Architects/TT

I styrelserummet på Stefan Perssons kontor står en modell av Blasieholmen i en plexiglaslåda. Nationalmuseum, hotellet Lydmar, Fredrik Lundbergs fastighet. Och Nobel Center. För ett par år sedan sa Fredrik Lundberg, enligt uppgift, rakt ut till Stefan Persson, att han inte gillade planerna och skulle överklaga.

– Har du en annan uppfattning tycker jag att du ska göra det, sa Stefan Persson, enligt uppgift.

Även om bygget vunnit en hel del terräng är ingenting avgjort än. Runt årsskiftet fattar länsstyrelsen sitt beslut, men det kan överklagas till Mark- och miljödomstolen. Om det beslutet överklagas kan Mark- och miljööverdomstolen i Svea hovrätt välja om den tar upp fallet.

Läs mer: Allt om Nobel Center

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.