Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 04:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/hon-blir-kulturhuset-stadsteaterns-nya-kulturchef/

Kultur

Hon blir Kulturhuset Stadsteaterns nya kulturchef

Linda Beijer
Linda Beijer Foto: Paul Hansen

Nu är det klart att Linda Beijer får det nyinrättade jobbet som kulturchef på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. ”Vi ska vara en angelägenhet för alla i Stockholm”, säger hon till DN.

Den 20 april i år tillkännagav Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm att man inrättar en ny tjänst som kulturchef för verksamheten, och att en rekryteringsprocess hade inletts. 

Nu, en och en halv månad senare, efter vad som beskrivs som en ”intensiv och effektiv process”, meddelar man att tjänsten tillsatts efter att fler än 50 personer sökte jobbet. Kulturchef blir Linda Beijer. 

Hon var åren 2003–2010 tillförordnad vd, pedagogisk chef och internationell chef för Cirkus Cirkör, och har sedan 2010 frilansat inom en rad olika kulturinstitutioner, bland annat som orkesterchef för Norrköpings symfoniorkester, utvecklingsproducent på Folkoperan och medverkade till att etablera Kulturbyråkraterna, en konstnärsförmedling av kulturarbetare och konstnärer med funktionsvariationer. Fram till hösten 2019 satt hon i Stockholms stads referensgrupp för bedömning av stöd till konstnärlig produktion och kulturarrangemang.

Hon förklarar den gemensamma nämnaren i sitt mångfärgade cv:

– Jag är en typisk möjliggörare och organisatör, jag är intresserad av mötet mellan kultur och publik och det kan ske inom vilken konstform som helst. Jag har sökt mig till de sammanhang där det funnits en sådan ambition.

Kulturchefens ansvarsområde är innehåll och koordinering inom ämnesområdena bibliotek, litteratur, konst, mode, design, musik, debatt, samtal, film och eget skapande. Tillsammans med vd:n Jesper Larsson och teaterchefen Maria Sid ska hon leda arbetet med att utveckla Kulturhuset Stadsteatern

Linda Beijer beskrivs som en erfaren ledare som är trygg i sin värdegrund och som vet vad hon vill och inte vill i sitt ledarskap. Enligt Jesper Larsson är hon van att leda genom andra, vilket är viktigt i den här funktonen, som inte främst handlar om att programsätta eller besluta om enskilda aktiviteter utan om att stödja de områdesansvarigas arbete.

Att hon är genreneutral till konstformerna är till fördel för yrkesrollen, anser hon själv.

– Jag har bredd och stor kännedom, men har ingen egen stark konstnärlig vision om en enda konstform där jag programlägga just mina favoritkonstnärer. Det är inte intressant för mig. Det som attraherar mig med uppdraget är att vara en angelägenhet för alla i Stockholm.

Linda Beijer, ny kulturchef på Kulturhuset Stadsteatern, och vd:n Jesper Larsson.
Linda Beijer, ny kulturchef på Kulturhuset Stadsteatern, och vd:n Jesper Larsson. Foto: Paul Hansen

I yrkesrollsbeskrivningen står just att inrättandet av tjänsten är en del i ett långsiktigt arbete som ska placera stockholmarna i centrum för programverksamheten. Enligt Jesper Larsson, Kulturhuset Stadsteaterns vd sedan i november 2019, består publikperspektivet i verksamheten av tre grenar: att man ska skapa innehåll för, med och av publik och besökare.

– Det gör att vi får ett ansvar gentemot stockholmarna i att ta in deras behov, drömmar och önskemål: vad vill de ha, när, vad behöver de? I stället för att jag med min magkänsla, smak och erfarenhet ska bestämma vad som ska visas på våra scener så ska det vara definierat utifrån stockholmarnas önskemål.

Hur ser den processen ut rent konkret?

– Vi kommer att inhämta den informationen på olika sätt, till exempel genom statistik och datadriven informationsinhämtning, men även med hjälp av fokus- och referensgrupper. Vi ska samverka med civilsamhället.

I yrkesbeskrivningen står även att kulturchefen ska jobba för en ”ökad samverkan med näringslivet”. Vad innebär det?

– Det är något som är väldigt viktigt för mig, av flera anledningar. Vi behöver dels hjälp att bredda vår finansieringsbas för att bekosta aktiviteter, då kan en sådan samverkan vara viktig och ske i form av ekonomiskt stöd eller samarbete kring aktiviteter och innehåll, säger Jesper Larsson och fortsätter:

– Genom näringslivet kan vi också nå en målgrupp som är för lite representerad i kultursalongerna och nå en bredare del av befolkningen. Med det sagt gäller att vi är noga med vårt offentliga uppdrag och ansvar gentemot medborgarna, så att man inte lånar ut sig till enskilda varumärken på ett felaktigt sätt.

Även Linda Beijer understryker vikten av nya målgrupper.

– Mitt avtryck kommer bestå av att hålla ögat på att skapa vägarna in, att det finns möjlighet för alla att uppleva och bidra, att det skapas en mångfald av berättelser och perspektiv. Jag kommer ha en innehållsmässigt drivande ledande roll men framför allt möjliggöra för de innehållsansvariga att göra sitt jobb.

Huset vid Sergels torg, som hållit stängt för renovering sedan januari 2019 medan Kulturhuset Stadsteaterns verksamheter spridits ut på olika scener i staden, beräknas öppna igen i september. Coronakrisens skugga hotar dock att sträcka sig även in på höstsäsongen, menar Jesper Larsson.

– Corona påverkar jättemycket av innehållsarbetet och har inneburit förseningar för programmet på Stora scenen. Men själva bygget går enligt plan och tanken är att börja verksamheten enligt de rekommendationer som finns för besöksmängd och avstånd, så vi får anpassa innehållet efter det. Innehållet för hösten är till 95 procent redan definierat av den nuvarande organisationen, men kulturchefen börjar sitt arbete i mitten av augusti och sedan kommer de nya processerna att sättas igång.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt