Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Hon har förödmjukat det historiska minnet i Litauen”

Förlaget Alma Littera säger till DN att Vanagaites ”uppförande” inte är i samklang med förlagets värderingar. På frågan varför man måste förstöra 27 000 böcker får DN inget svar.

Alma Littera är ett av de största förlagen i Litauen. De har beslutat att förstöra Ruta Vanagaites böcker efter att hon kritiserat en nationell krigshjälte. När jag ringer pressansvariga Audrone Mockiene för att ställa frågor om Vanagaites ber hon mig skicka frågorna per e-post. Jag får svaren via e-post.

– Vi har avslutat vårt samarbete med Ruta Vanagaite, inte på grund av vad hon skriver utan på grund av vad hon säger. Hennes offentliga uttalanden har förödmjukat det historiska minnet i Litauen, ökat spänningarna och gjort folk rasande i hela landet. Författarens värderingar är inte kompatibla med våra, skriver Audrone Mockiene.

Hon tillägger att Alma Littera tror på "västlig demokrati och yttrandefrihet". 

Jag ställer följdfrågan på vilket sätt det är förenligt med yttrandefrihet att aktivt rensa ut och förstöra böcker. Jag får mejla och ringa flera gånger innan Audrone Mockiene svarar att hon inte kan uttala sig medan de håller på att avsluta kontraktet med Vanagaite. På frågan om böckerna kommer att förstöras vägrar hon svara.

Till den litauiska tidningen Lietuvas Diena har dock Mockiene sagt att böckerna kommer att makuleras. 

Läs mer: Hennes böcker rensas ut ur hela Litauen

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.