Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Hon startade ”Metoo” för tio år sedan

Other: Skärmdump från Twitter

Inlägget från skådespelaren Alyssa Milano påbörjade en global spridning av "Metoo"-kampanjen. Men rörelsen är egentligen över tio år gammal, startad av aktivisten Tarana Burke.

Miljoner människor, världen över, har de senaste dagarna spridit hashtaggen #metoo. Orden har använts av kvinnor för att dela erfarenheter och personliga berättelser om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp.

Läs mer: ”Kampanjen viktig för att få fler att prata om övergrepp”

Spridningen tog fart efter ett inlägg från amerikanska skådespelaren Alyssa Milano. Flera amerikanska medier uppmärksammar dock att användandet av "Me too" inleddes redan 2006 av aktivisten Tarana Burke.

Hon, som under många år arbetat för social rättvisa, är i dag programdirektör för Brooklynbaserade organisationen Girls for gender equity. Burke berättar för CNN att idén till kampanjen föddes när hon var ledare för ett ungdomsläger i mitten av 90-talet.

En ung tjej ville under lägret ha ett privat samtal med Burke och började då berätta vad hon varit med om.

– Under de kommande minuterna kämpade barnet med att berätta om hennes ”styvpappa”, eller snarare hennes mammas pojkvän, som gjorde alla typer av monstruösa saker med hennes kropp, säger Tarana Burke till CNN och fortsätter:

– Jag blev förfärad över vad hon berättade, känslorna inom mig täckte hela spektrumet, och jag lyssnade tills jag bokstavligen inte klarade av det längre, vilket var mindre än fem minuter. Då, just som hon delade sin smärta, avbröt jag henne och hänvisade henne omedelbart till en annan kvinnlig rådgivare som kunde ”hjälpa henne bättre”.

Läs mer: Därför tar kraften i #metoo över sociala medier

Burke berättar hon inte kunde släppa minnet av barnets berättelse och flickans reaktion när hon inte klarade av lyssna klart. Burke funderade också på sin egen oförmåga att hitta styrkan för att kunna finnas där som stöd.

– Jag såg henne gå i väg samtidigt som hon försökte återta sina hemligheter och stoppa tillbaka dem i dess gömställe. Jag såg henne sätta på sig sin mask och gå tillbaka till världen som om hon vore alldeles ensam och jag kunde inte förmå mig själv att viska… jag också, säger Tarana Burke.

Läs mer: Många anklagelser om sexövergrepp – men vad får man egentligen säga om andra?

Sedan den dagen har Tarana Burke gjort det till sitt mål att hjälpa unga svarta tjejer som utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp. Användandet av orden "Me too" inleddes några år senare i sociala medier, på t-shirtar och annat kampanjmaterial.

Burke berättar för CNN att hon är överväldigad över mottagandet och spridningen av hashtaggen efter att Alyssa Milano delat orden på Twitter. Under måndagen skrev också skådespelaren ett nytt inlägg där hon länkade till Burkes organisation. ”Ursprungshistorien är lika delar hjärtskärande som inspirerande”, skrev Milano.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.