Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Hon startar datorspelsajt för enbart kvinnor

Melika Zakariae
Melika Zakariae Other: Privat

Den 24 januari lanseras sidan Mind Your Own Gaming, en sajt om spelkultur där bara kvinnor får skriva. Melika Zakariae är initiativtagare till projektet.

I vintras skrev Aftonbladets spelredaktör Effie Karabuda en uppmärksammad krönika om hur det är att vara kvinnlig skribent i datorspelsbranschen. Att på daglig basis utsättas för sexism, ifrågasättanden, hat och hot. Även begreppet #gamergate har blivit synonymt med systematiska trakasserier av kvinnor från manliga spelare. Att vara kvinna i spelvärlden är med andra ord ofta en utsatt sysselsättning.

Läs även: ”Kvinnor ger upp sina proffssatsningar på grund av trakasserier” 

En person som vill förända det är Melika Zakariae. Hon driver sedan två år tillbaka även projektet Girls Night Online, en kvinnoseparatistisk spelkväll på Inferno Online på Odenplan i Stockholm. Och nu en sajt där bara kvinnor får skriva. 

– Jag startade Girls Night Online dels eftersom jag inte hade några tjejkompisar som spelar men också för att jag vill lyfta tjejer som spelar och visa att vi finns, skapa en trygg plats för oss – och det är samma med den här sidan: en chans för tjejer som vill skriva om spel men inte vågar. Och de som vågar måste ofta prestera 1000 gånger mer för att visa att de har rätt till sin plats, säger hon.

Hittills är 13 skribenter knutna till projektet, från erfarna journalister till de som aldrig förut skrivit, men Zakariae har även fått flera förfrågningar. Sajten ska innehålla recensioner, krönikor, nyhetsbevakning och annat inom områden som spel, e-sport, anime, cosplay och serier.

– Det behövs en sådan här plats, för många personer säger att det inte finns några kvinnliga skribenter. Men det finns sjukt många. 

Läs även: Anita Sarkeesian för en kamp i en sexistisk bransch 

Reaktionerna har varit mycket positiva, berättar hon, från både spelvärlden och spelföretag. Men, givetvis, har det även kommit vissa negativa kommentarer.

– När jag gjorde en intervju för en annan sajt så var där bittra män som bara kommenterade negativa saker. Men varje gång en person, särskilt män, gör det så visar det hur viktigt det är att ha en sådan här sida. Jag ser hur killar, men även andra tjejer, trycker ner kvinnliga spelare.

Tycker du att det saknas någon analys i hur spelrecensioner ser ut i dag?

– Jag läser många spelsidor och tycker det är bra, men det fattas alltid något. Tanken är att texterna på den här sidan ska kunna vara mer personliga. Jag skrev nyligen en recension av spelet ”Just dance”. Men istället för att skriva om spelet så skrev jag om en dejt där vi spelade ”Just dance”, så min recension blev en erfarenhet jag var med om när jag spelade spelet. Jag ville visa vad man kan göra med spelet tillsammans med andra. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.