Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Hon tar över Pina Bauschs kompani

Adolphe Binder.
Adolphe Binder. Foto: Mats Bäcker/Göteborgsoperan

Göteborgsoperan förlorar sin konstnärliga danschef Adolphe Binder. Hon har fått ett av dansvärldens mest kreddiga uppdrag – att leda kompaniet som skapades av danslegenden Pina Bausch.

Sedan världsberömda koreografen Pina Bausch plötsliga bortgång 2009 har hennes kompani Tanztheater Wuppertal fortsatt att uppträda flitigt och hållit liv i så mycket som möjligt av Bausch omfattande repertoar – men utan att ha någon egentlig konstnärlig ledare.
 
Nu är det klart att den betydelsefulla positionen ska fyllas av Adolphe Binder, konstnärlig ledare för Göteborgsoperans danskompani sedan 2011. Under sina fem år i Göteborg har 46-åriga Binder omvandlat Göteborgsoperans balett till ett utmanande, modernt danskompani i Europaklass.
 
Tanztheater Wuppertal har varit juvelen i Europas danskrona sedan Pina Bausch tog över ledningen 1972. Hon blev snabbt ett världsnamn genom sina många nyskapande, numera legendariska koreografier. ”Café Müller”, “Fönsterputsaren”, ”Kontakhof – med män och kvinnor från 65 år och mer”. Därtill är Bauschs tolkning av klassikerns klassiker, ”Våroffer”, alltjämt den kanske främsta av alla otaliga versioner som gjorts sedan Nijinskis och Stravinskys skandalsuccé i Paris 1913. Genom 35 års arbete har Bauschs namn blivit synonymt med Tanztheater Wuppertal och tvärtom. 
 
Pina Bausch inflytande över inte bara dansen utan även teater och scenkonst i vid bemärkelse i hela världen är monumentalt. Regissören Wim Wenders hyllade dokumentärfilm ”Pina” (2011) i 3-D ger en fin, exklusiv inblick i såväl Pina Bauschs som dansarnas gemensamma arbete. 
 
Dans-Europa har länge undrat om vem, om någon alls, skulle våga fylla Pina Bausch skor. Efter sju års betänketid har Tanztheater Wuppertals styrelse gett Adolphe Binder det förtroendet. Som konstnärlig ledare för Göteborgsoperan har hon gett åtskilliga prov på innovativt, konstnärligt nytänkande. 
 
Första året i Wuppertal får Binder titeln intendent för att sätta sig in i och förvalta Bauschs arv. På sikt är hennes roll snarlik den hon skapat som ledare för Göteborgsoperans danskompani, att tillsammans med koreografer kreera nya verk direkt för kompaniet. Adolphe Binder tillträder till sommaren.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.