Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 14:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/horace-engdahl-man-passar-battre-i-akademien/

Kultur

Horace Engdahl: Män kanske passar bättre i Akademien

Foto: Lisa Mattisson

Ledamoten Horace Engdahl kommenterar i SVT-dokumentären ”Det slutna sällskapet” att flera kvinnor det senaste halvåret har lämnat Svenska Akademien. ”Jag vet inte om det är så att män passar bättre att sitta i den här typen av församlingar, säger han till SVT.

Rätta artikel

Sedan april har sex kvinnliga ledamöter begärt utträde eller lämnat arbetet i Svenska Akademien. Det är ett faktum som Horace Engdahl kommenterar i den nya SVT-dokumentären, som släpptes på tisdagen.

– Jag vet inte om män passar bättre att sitta i den här typen av församlingar eller att de bättre tolererar den typ av påfrestningar som uppstår när maktkampen rasar. För det här handlar om makt, säger Horace Engdahl i dokumentären. 

Händelserna inom Akademien inleddes efter Matilda Gustavssons granskning i DN om kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Han dömdes på måndagen i Svea hovrätt till två och ett halvt års fängelse för två våldtäkter. Horace Engdahl har tidigare kritiserat tingsrättsdomen mot mannen, och i dokumentären kommenterar han DN:s granskning:

– Jag tyckte att den där artikeln var rätt bisarr, om jag ska vara ärlig. Nu var ju många av de där vittnesmålen anonyma och det är lite besvärligt. Det är svårt att ta sådana vittnesmål på allvar. Om man inte vågar träda fram med eget namn, då är det väl så att man inte riktigt ska bli lyssnad på, tycker jag, säger han.

DN:s kulturchef Björn Wiman kommenterar Horace Engdahl uttalande:

– Horace Engdahls uttalande står för sig självt. Matilda Gustavssons granskning är ett historiskt avslöjande, som nyligen belönades med Stora Journalistpriset, säger Björn Wiman.