Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/horace-engdahl-om-konflikten-med-kjell-espmark-ett-smartsamt-drama/

Kultur

Horace Engdahl om konflikten med Kjell Espmark: Ett smärtsamt drama

Horace Engdahl.
Horace Engdahl. Foto: Jonas Lindkvist

I en DN-intervju berättar författaren och akademiledamoten Kjell Espmark om konflikten han haft med kollegan Horace Engdahl.

”Kjell påminner mig varje torsdag om att han och jag egentligen är arga på varandra, och jag blir alltid lika förvånad”, skriver Engdahl till DN. 

Det var i april 2018 som konflikten mellan Horace Engdahl och Kjell Espmark blev känd i offentligheten.

Sedan Engdahl, i en debattartikel i Expressen, beskrivit Sara Danius ”…som den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift”, replikerade Espmark med följande ord i en Aftonbladet-intervju:

– Det är det falskaste och skändligaste jag har läst i hela mitt liv, sa Espmark till tidningen och tillade: Det finns ingen heder kvar i kroppen på den mannen.

Kjell Espmark (som senare utan framgång kom att kräva Engdahls avgång) beskriver nästan två år senare tiden för konflikten som väldigt svår för dem båda.

– Men nu har vi återfunnit den sorts arbetsgemenskap där vi är fortsatta motståndare, men i en kamratlig anda. När vi i dag kommer till samma slutsats kallar vi det för ”en oförsonlig enighet”, säger Kjell Espmark i en intervju med DN:s Sverker Lenas.

Horace Engdahl skriver på fredagen, efter intervjun publicerats, i en kommentar till DN att han inte har något att invända mot Espmarks beskrivning av deras relation. 

”Det var ett smärtsamt drama 2018, men vi tänker inte mycket på det utan arbetar för framtiden. Kjell påminner mig varje torsdag om att han och jag egentligen är arga på varandra, och jag blir alltid lika förvånad”, skriver Horace Engdahl.

Läs mer:

Kjell Espmark: Det var en väldigt svår tid för Horace och mig