Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Horace Engdahl: Radikala förändringar krävdes

Horace Engdahl på väg till torsdagsmötet.
Horace Engdahl på väg till torsdagsmötet. Foto: Hampus Andersson

Horace Engdahl dömer ut Sara Danius arbete som ständig sekreterare och menar att radikala förändringar krävdes.

Nu vill han att avhoppade Klas Östergren och Peter Englund kommer tillbaka, för att möjliggöra fortsatt arbete, säger han i SVT:s ”Opinion live”. 

Engdahls uttalade sig i programmet två timmar efter beskedet att Sara Danius och Katarina Frostenson lämnar Svenska Akademien. Han beskriver diskussionen under mötet som ”grundlig” och konstaterar att sprickan i Akademien varit bred, och svår att lösa.

– Det hade varit omöjligt att fortsätta med den. Vi insåg att det måste till något alldeles radikalt för att skapa en ny början, läka ihop Akademien och få den att fungera igen, säger Horace Engdahl i ”Opinion Live”.

Han menar att inga formella beslut fattades under mötet, men uppger att Sara Danius själv ska ha accepterat lösningen, som innebar att hon lämnar uppdraget som ständig sekreterare. Danius meddelade dock senare att hon också lämnar sin stol, med omedelbar verkan.

Engdahl har de senaste dagarna blivit hårt kritiserad för sin debattartikel om Sara Danius ledarskap, där han beskrev henne som den ”den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift”. Avhoppade ledamoten Kjell Espmark dömde ut artikeln som ”det falskaste och skändligaste” han läst.

Engdahl försvarade på torsdagskvällen sin text, och menade att han främst ville visa på bristerna i Danius förmåga att skapa enighet.

– Jag påpekade i min text att den ständiga sekreterarens främsta uppdrag är att hålla samman Akademien, se till att den inte splittras, skapa enighet och utjämna stridigheter, sade Horace Engdahl i SVT:s ”Opinion live” och fortsätter:

– Jag kunde bara konstatera att det knappast finns någon som kommit till korta när det gäller den uppgiften som den ständiga sekreteraren vi hade nu. Akademien har aldrig upplevt den här typen av konflikt, inte på de våldsamma och oförsonliga sätt vi sett de senaste månaderna, i dess historia.

Engdahl fick i programmet även frågan om hur arbetet i Akademien ska kunna fortsätta, när endast elva ledamöter nu är aktiva i institutionens arbete. Enligt stadgarna krävs tolv ledamöter för att välja in nya ledamöter. Han beskrev också kungen som ett ”starkt stöd” under de senaste dagarna.

– Vi får se vilket manskap vi blir nu. Nu är situationen annorlunda, och det kan ju hända om lyckan är oss bevågen att några av de som lämnat arbetsgemenskapen, men inte Akademien, att de funderar ett slag och sedan återvänder. Vi hoppas mycket starkt på det, säger Horace Engdahl, och tillade att han ”helhjärtat” hoppas att Peter Englund och Klas Östergen återvänder till arbetet.

När Horace Engdahl kom till Börshuset, strax efter klockan 16.30 på torsdagen, såg han sammanbiten ut och ville inte tala med medierna, berättar DN:s reporter på plats, Peter Letmark. 

– Han gick målmedvetet mot dörren och tryckte undan en reporter. Han vägrade svara på frågor, sade Peter Letmark.

Sveriges Radios reporter, Ci Holmgren, berättade senare i Ekot att hon ”råkade komma i vägen och fick en rejäl knuff i magen och dråsade in i väggen” när Horace Engdahl skulle ta sig fram mot dörren till Börshuset. 

Engdahl har ännu inte kommenterat incidenten.

Läs alla DN:s artiklar om Svenska Akademien här. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.