Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 19:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/horselskadade-kritiska-mot-sommar-i-p1/

Kultur

Hörselskadade kritiska mot Sommar i P1

Radiohuset i Stockholm.
Radiohuset i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT

Hörselskadades förening i Stockholm riktar kritik mot Sommar i P1 och kräver att Sveriges Radio tillgängliggör programmen i textad form. Eftersom svar från ansvariga uteblivit så uppmanar man nu medlemmarna att massmejla Sveriges Radio. 

Redan i fjol väcktes debatt kring om Sommar i P1 borde textas eller teckenspråktolkas. Till stöd för kravet gick även generaldirektören vid Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) i september ut med ett uttalande och skrev att kravet bör utredas.

Inför presentationen av 2020 års sommarvärdar har missnöjet ökat på nytt. Anna Quarnström, människorättsjurist och ordförande i Hörselskadades förening i Stockholm, berättar att hon tidigare i år hört av sig till SR. Hon sökte besked om det skulle bli möjligt för döva och hörselskadade att ta del av Sommar i P1 i år.

– Jag fick besked om att ansvarig person skulle kontakta mig men det har inte hänt. Det tyder på att de inte är engagerade i den här frågan, säger Anna Quarnström och fortsätter: 

– Sommar i P1 är ett centralt program som det talas om vid fikaborden och som SR självt lyfter fram som en kulturinstitution i Sverige.

På onsdagen publicerade hon ett meddelande på Facebooksidan för Hörselskadades förening. Anna Quarnström föreslog att medlemmarna skulle mejla någon av de ansvariga cheferna på SR för att be om att döva och hörselskadade ska kunna få ta del av Sommar i P1 i år. 

Förslagen som Anna Quarnström lägger fram är att SR antingen ska släppa en transkribering av programmet eller det färdiga manuset. Det skulle, menar hon, öppna för dem som kan höra delar av sändningen att ta till sig innehållet lättare genom att samtidigt kunna läsa – ungefär som textning av ett tv-program. 

– Och de som inte kan höra radion alls vill kunna läsa programmet. Dessutom vore det bra om SR och sommarpratarna kunde ge medgivande till att folk teckenspråkstolkar deras program, säger Anna Quarnström.

SR svarade er ifjol och skrev att textning/transkribering ”ligger något vid sidan av vårt uppdrag med fokus på ljudet”. Varför kan ni inte godta den förklaringen?

– Vi håller inte med dem. SR har ett demokratiuppdrag och där ingår att säkerställa anpassning för personer med funktionsnedsättning. Det är inte för mycket begärt, när man dessutom har en hemsida, att tillhandahålla det här. 

Finns det inte bättre vägar än att massmejla de ansvariga?

– Jag har försökt. MRPT har stöttat det här kravet, förbund och enskilda har skrivit debattartiklar. Jag själv har sökt kontakt med de ansvariga. Vad mer kan jag göra?

Elle-Kari Höjeberg, tillgänglighetsansvarig för utbud på SR, svarar på kritiken i ett mejl till DN:

”Vi är glada att det är ett stort intresse för programmet och det är naturligtvis tråkigt att det kommer att finnas personer som blir besvikna av vårt besked att vi inte kommer att transkribera eller teckentolka programmen. Sveriges Radio är ett företag som har fokus på ljudet och det står tydligt i vårt sändningstillstånd att det är vårt uppdrag”, skriver Elle-Kari Höjeberg och fortsätter:

”Huvuddelen av vår budget ska gå till att göra program och vi måste hela tiden väga olika poster mot varandra, där till exempel hörbarhet är något vi alltid prioriterar för att göra det möjligt för så många som möjligt att höra våra program. Vi har dock inte resurser att lägga på det extra arbete som en manuell anpassning till text innebär.”

Enligt Elle-Kari Höjeberg följer man den tekniska utvecklingen ser över om det framöver kan finnas möjlighet att använda tjänster som kan fungera som ett stöd för exempelvis hörselskadade.

”Men i dag finns inga tjänster som håller den kvalitet som vi skulle kräva eller resurser för att göra ett sådant arbete.”

Elle-Kari Höjeberg uppger också att SR ska försöka besvara de frågor som ställs i mejlen, men hänvisar också till ett blogginlägg som nyligen publicerades kring hur bolaget ser på läget för transkribering av program.

Läs mer:

Här är årets sommarpratare 2020

Greta Thunberg är en av årets Sommarpratare: ”Pandemin förändrar hur vi ser på kriser”

Hanna Fahl: Årets Sommarpratare har ett knivigt vägval att göra – pandemiprat eller mys? 

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt