Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Hot, trakasserier och rädsla på Dramaten

Flera nuvarande och tidigare anställda berättar nu för DN om en hård och maktfullkomlig struktur på Dramaten.
Flera nuvarande och tidigare anställda berättar nu för DN om en hård och maktfullkomlig struktur på Dramaten. Other: Lotta Härdelin

Flera personer vittnar för DN om trakasserier och hot på Dramaten. En skådespelare ska ha gjort sig skyldig till grova kränkningar. Händelserna ska inte ha utretts trots att de varit kända av teaterledningen. Nu kräver flera anställda att ledningen byts ut.

Skådespelaruppropet, där 456 kvinnliga skådespelare berättat om sexuella trakasserier och övergrepp inom teater- och filmbranschen, har skapat svallvågor i Kultursverige. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) kallade omgående cheferna för de tre nationalscenerna, Dramaten, Operan och Riksteatern, till krismöte och krävde förändringar.

Flera nuvarande och tidigare anställda berättar nu för DN om en hård och maktfullkomlig struktur på Dramaten. De berättar bland annat om anklagelser mot en välkänd skådespelare som varit kända för ledningen under många år. Anklagelserna handlar inte primärt om sexuella trakasserier, utan om trakasserier, kränkningar, personpåhopp och förtäckta hot, uppger flera anställda.

Två anställda på Dramaten säger till DN att de är rädda för skådespelaren och att de i största möjliga mån försöker undvika att möta personen i byggnaden för att slippa konfrontation. Skådespelaren har flera gånger varit våldsam, uttalat hot och kastat föremål mot anställda, vittnar flera personer.

– Jag är rädd för personen och skulle aldrig gå in i samma hiss som denne. Det värsta jag gjort under mina år på Dramaten är att jobba i en föreställning med personen. Det är väldigt obehagligt eftersom det hela tiden finns risk för våldsamheter, säger en anställd.

Personens beteende har flera gånger gett upphov till tillbudsrapporter och personliga samtal mellan utsatta och teaterledningen. Flera uppgiftslämnare menar att de fyra senaste cheferna på Dramaten (Ingrid Dahlberg, Staffan Valdemar Holm, Marie-Louise Ekman och Eirik Stubø) uppmärksammats på problemen men att skådespelaren fortsatt att tilldelas roller.

– Det har alltid hanterats väldigt dåligt. Jag gick själv och påtalade problemen men inga förändringar skedde. Vi skrattar alla högt när man nu säger att man inte vetat om det här, säger en tidigare chef på lägre nivå.

– Det är klart att de högsta cheferna har vetat om det. Allt annat är bara skitsnack. Att det accepteras beror på en struktur som är satt från högsta ledning. När de inte ingriper riskerar det att eskalera på golvet, säger en anställd.

Det är klart att det kan bli nappatag och konstiga känslor ibland, det går inte att undvika.

Staffan Rydén, som var biträdande teaterchef, vice vd och produktionschef på Dramaten mellan 1997 och 2009, säger till DN att han själv känt sig hotad av skådespelaren och att han var rädd för att bli slagen när skådespelaren var upprörd över att ensemblen fick ordna individuell transport till hotellet efter en mottagning under en turné.

– Facket har varit oerhört lamt i frågan om trakasserier. De har lämnat walkover. På andra arbetsplatser hanteras sådant här av arbetsmarknadens parter men idiomet är att Dramaten är en familj. Så i stället för att bli hanterbara problem så behandlas sådant här som familjebråk. Delvis också för att ensemblen håller facket utanför den här typen av frågor, säger Staffan Rydén.

Du tillhörde ju själv ledningen i tolv år.

– Jag har en del av ansvaret. Vi har gjort massor runt det här, som att förnya reglerna för representation. Och folk har ju blivit uppsagda. Men det har alltid hanterats inom ”familjen”, och det här arbetet hade behövt professionaliseras. Men då måste också motparten vara delaktig.

Rydén ifrågasätter också att skådespelaren är fortsatt anlitad.

– Om det här beteendet fortfarande dyker upp med jämna mellanrum så ifrågasätter jag att personen ska engageras. Det kan jag säga att det tycker jag är fel, säger Staffan Rydén.

En tidigare anställd berättar för DN att hen blev våldsamt påhoppad av skådespelaren under ett genrep men fick hjälp av två kollegor som kastade sig över skådespelaren. Personen uppger att regissören då förklarade att man måste ha förståelse för att skådespelare beter sig så ibland, och att man måste ha respekt för att de är något annat än vanliga människor.

Enligt den tidigare anställda frågade hen den dåvarande teaterchefen Marie-Louise Ekman om personalen verkligen ska vara fysiska och psykiska slagpåsar och slasktrattar för nervösa skådespelares utfall. Enligt personen ska hon ha svarat: ”Ja.” DN har sökt Marie-Louise Ekman.

Enligt den tidigare anställda har skådespelaren även därefter fortsatt trakassera andra anställda på Dramaten, vilket ska ha anmälts eller påpekats muntligen till den nuvarande chefen Eirik Stubø.

Läs mer: Dramatenmedarbetare utreds internt för misstänkt övergrepp

Flera personer berättar oberoende av varandra för DN om andra incidenter och trakasserier som skådespelaren legat bakom och som tagits upp med Stubø av såväl anställda som fackliga representanter.

– Det sades då att personen inte skulle få fler roller men så fort facket lämnat rummet blev det nog inget av det där. I stället fick personen nytt kontrakt. Det var mycket svammel. Men jag måste säga att det ibland också känts som att vi anställda varit bidragande del till att strukturen och tystnadskulturen kunnat bibehållas, säger en annan tidigare anställd.

Problemen är inte begränsade till den utpekade skådespelaren. Enligt uppgifter till DN har flera fall av sexuella trakasserier inträffat på teatern utan att de blivit anmälda. Många är samtidigt överens om att det vid sidan av de mest allvarliga övergreppen under många år har funnits en arbetskultur där raseriutbrott, personpåhopp och kränkningar accepteras, i synnerhet påhopp från ledande manliga skådespelare och regissörer, både mot andra skådespelare och mot personal som arbetar bakom scenen.

DN och SVT Kulturnyheterna rapporterade tidigare i år, i samband med en omorganisation på Dramaten, om ett utbrett missnöje med teaterledningen. Under fjolåret slutade minst sex personer i ledande positioner, däribland personalchefen, samtidigt som sjukskrivningarna bland personalen ökade. Missnöjet bekräftades av Teaterförbundets representant, som också vittnade om stor oro bland de anställda.

– Och nu är mitt misstroende mot ledningen enormt. Jag ser inte hur den nuvarande ledningen ska kunna lösa det här. Människorna här är inte odelat onda, men vi kan inte behålla en struktur som tillåter att vissa får bete sig precis hur som helst, säger en anställd.

– För att bryta den här kulturen ser jag ingen annan lösning än att ledningen måste bytas ut. Det har gått för långt nu, säger en annan anställd.

Dramaten inledde i slutet av förra veckan en intern utredning mot en person, som enligt flera källor är samma skådespelare som nämns i den här texten. Skådespelaren förnekar dock att det är hen som utreds och säger också att hen inte vet vem det rör sig om.

– Nej nej nej nej, absolut inte. Ni har pratat med en massa människor som sprider rykten, och pressas till att säga vad de säger. Jag har själv varit med om hot och trakasserier, från både män och kvinnor. Och skulle man springa med det till pressen så herre gud, då blir man en sådan där människa. Jag får ta det i mina memoarer om jag skriver dem, säger skådespelaren.

Läs mer: Manliga kollegor om skådespelaruppropet: ”Har vetat om det här i 30 år”

Skådespelaren menar, angående skådespelaruppropet #tystnadtagning, att de grövre fallen hör filmvärlden till och att hen inte hört talas om något liknande på Dramaten på tjugofem år.

– Jag tror att det är en handfull som har varit med om någonting, och alla andra ställer sig bakom det. Alla har inte några ruskiga historier att berätta. Men jag tror inte att kvinnorna har gripit det här ur luften och det är bra att de sätter ner foten.

Skådespelaren tycker dessutom att man måste tåla lite tuffare tag inom teatervärlden.

– Ja, men vad är det vi håller på med? Allt som är farligt och ömt i livet, från kärlek till hat. Det är klart att det kan bli nappatag och konstiga känslor ibland, det går inte att undvika. Nya, unga människor tycker att ”oj, det här var lite tuffare än jag tänkt mig”. Men de som jobbat några år vet att det kan gå rått till på en teater. Det kanske inte är precis som på SJ eller NK, men i stort sett är klimatet på Dramaten bra.

Förutom att starta en utredning har Dramaten anlitat externa jurister och psykologer. Enligt ledningen pågår ett stort internt arbete med bland annat en omarbetad medarbetarenkät, kompetensutveckling för chefer och en handlingsplan för att motverka tystnadskulturen.

DN har sökt teaterchef Eirik Stubø. Presschef Mimmi Fristorp svarar på DN:s frågor över mejl och skriver att de aldrig kan uttala sig om enskilda personalärenden.

”Det är alltid problematiskt att uttala sig om tidigare ledningars agerande. Den här ledningens mål är att Dramaten ska vara en trygg arbetsplats där alla behandlas med respekt. Alla ärenden som kommit till ledningens kännedom har hanterats, utifrån det individuella fallet”, skriver Fristorp och fortsätter:

”Eftersom att personalärenden är konfidentiella är det svårt att vara helt transparent inom organisationen kring vilka åtgärder de enskilda fallen lett till. Med det sagt ser vi att vi måste gå igenom våra rutiner för hur vi kommunicerar kring vårt arbetsmiljöarbete samt hur vi arbetar med ledarskap.”

Flera anställda säger till DN att de inte har förtroende för ledningen på Dramaten och kräver att de byts ut. Vad säger ni om det missnöje som finns bland personalen?

”Det är naturligtvis allvarligt. Dramaten har det senaste året gått igenom en stor och krävande förändringsprocess som varit påfrestande och smärtsam för många. Vi blickar nu framåt och hoppas och tror att alla ska känna förtroende för Dramaten, såväl publik som medarbetare”, skriver Mimmi Fristorp.

Hur ska ni komma till rätta med den här situationen?

”Ett stort problem, som vi redan är medvetna om, är den omfattande tystnadskultur som råder på Dramaten och i hela scenkonstbranschen. Arbetet måste börja där, vi behöver skapa en trygghet där personal upplever att deras berättelser tas på allvar och leder till åtgärder.”

Läs mer: 456 skådespelare i upprop mot sexövergrepp

Detta har hänt.

456 kvinnor ur teater- och skådespelarbranschen skriver ett gemensamt upprop i Svenska Dagbladet den 8 november där man vittnar om manliga kollegors sexuella trakasserier och hotfulla beteende.

Dagen därpå kallar kulturminister Alice Bah Kuhnke cheferna för Dramaten, Operan och Riksteatern till ett möte för att höra vilka åtgärder de tänkt sig.

Manliga skådespelare, chefer och filmare kommenterar för DN uppropet. ”Det är en kultur som råder där manliga genier tillåtits härja fritt”, säger skådespelaren Morgan Alling.

Under torsdagen bekräftas att en medarbetare vid Dramaten utreds internt, misstänkt för övergrepp. Samtidigt vittnar anonyma källor till DN om en kultur där Dramatens publikdragande stjärnor tillåtits att gå över gränser.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.