Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Hotade instituten kan bli kvar

Kritiken mot den planerade nedläggningen av Medelhavsinstituten har växt sig stark. Nu backar den ansvariga ministern – och stats­minister Stefan Löfven välkomnar en översyn.

Under torsdagen presenterade regeringen budgetpropositionen för 2015, som föreslår att man lägger ner de svenska kulturinstituten i Rom, Istanbul och Aten. Instituten är centrum för forskning inom bland annat kultur och arkeologi och förslaget väckte stor uppståndelse. Nu backar Helene Hellmark Knutsson, ministern för högre utbildning och forskning.

– Regeringen tar till sig av kritiken och är beredd att lyssna på de synpunkter som nu framkommer efter att förslaget i budgeten har presenterats. Förändringarna föreslås inte börja gälla förrän 2016 och 2017. Därför finns det tid för regeringen att ta del av ytterligare synpunkter och göra en förnyad bedömning av förslagets konsekvenser. Det är möjligt att alla konsekvenser inte tillräckligt har belysts vid beredningen av förslaget i budgeten, säger Hellmark Knutsson.

Även statsminister Stefan Löfven vill att förslaget ses över.

– Ja, ministern har sagt att förslaget inte gäller förrän 2016 och att hon därför ska göra en översyn. Jag tycker att det är bra att det ska göras en översyn av förslaget, säger statsministern till DN i Bryssel.

Dessutom träffar de ansvariga för instituten i Rom, Aten och Istanbul statssekreterare Anders Lönn för ett samtal nu på måndag. Daniel Tarschys, ordförande i styrelsen för Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul instämmer i att det finns tid att fördjupa analysen.

– Det är svårt för en ny regering att koka ihop en budget på några veckor. Jag misstänker att man inte har haft så mycket underlag. Verksamheten vid Medelhavsinstituten borde öka, inte avvecklas, säger Daniel Tarschys.

Sven-Eric Liedman, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet är förvånad att förslaget ens lades fram. Enligt honom går det helt emot den utbildningspolitik man menat sig föra och som vill satsa på kulturen.

– För mig är detta väldigt gåtfullt och går emot alla signaler som kommit från utbildningsdepartementen om att man vill satsa på bildning och kultur. När regeringen deklarerade sitt budgettänkande framhävdes särskilt bildning och kultur som något som skulle värnas. Det visar på en total inkonsekvens, en kollaps.

Instituten fungerar bland annat som centrum för forskning och utbildning i bland annat arkeologi, konstvetenskap, språk, litteratur, arkitektur, statsvetenskap och religionsvetenskap. Namninsamlingen ”Rädda Medelhavsinstituten” hade under fredagseftermiddagen närmare 6000 underskrifter.

Torsten Kälvemark , som är ordförande i Atheninstitutets styrelse, jämför gärna med andra länder.

– Danmark, Finland och Norge har var sitt institut i Aten. Det har också Belgien, Österrike, Schweiz och många andra nationer. Om ett ledande forskningsland som Sverige med ett penndrag skulle förstöra sitt kulturella kapital där vore det bildligt talat en grekisk tragedi.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.