Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Hultsfredsfestivalen återvänder – med nytt namn

Foto: Christine Olsson/Scanpix

Musikfesten kommer tillbaka nästa år. Men redan nu begraver arrangören FKP Scorpio namnet Hultsfredsfestivalen.

I helgen arrangerades Hultsfredsfestivalen som tidigare i år flyttade från Småland till friluftsområdet Stoxa i närheten av Arlanda. Totalt löste runt 12 500 personer biljett under de tre festivaldagarna. Det innebär ännu ett ekonomiskt bakslag för den tyska arrangören FKP Scorpio. För att gå runt hade man behövt sälja ungefär 17 000 biljetter.

– Vi kommer att sätta oss ner och utvärdera vad som gick bra och vad som gick mindre bra. Vi kommer också att göra en beräkning på hur stor förlusten är. Men vi kommer att arrangera något igen på själva området nästa år, säger Ami Mörén, presskontakt på FKP Scorpio.

Några närmare detaljer kring framtida evenemang på Stoxa är inte preciserade i nuläget. Däremot är det redan nu klart att FKP Scorpio skrotar namnet Hultsfredsfestivalen.

– Vi kommer att byta namn, säger Ami Mörén som menar att en bidragande orsak till att biljettförsäljningen gick sämre än förväntat är helgens envisa regnande.

– Vädret är självklart en viktig faktor. Vi fick en extremt dålig start på torsdagen. Vi hade räknat med att sälja lite fler spontana sista minuten-biljetter. Jag tror vädret kostade oss några besökare.

2010 ställdes Hultsfredsfestivalen in på grund av svalt intresse. FKP Scorpio tog över värdskapet 2011 sedan den tidigare arrangören Rockparty gått i konkurs. Det året lockade man 10 500 besökare. Förra året kom det runt 17 000 besökare. Årets ekonomiska motgång innebär att man gått med förlust tre år i rad. Rekordåret 2005 besöktes festivalen av 31 800 personer.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.