Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 01:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/husesyn-i-arkitekternas-egna-dromhem/

Konst

Husesyn i arkitekternas egna drömhem

Bild 1 av 4 Prisbelönta arkitekten Anna Chavepayre
Foto: SVT
Bild 2 av 4
Foto: SVT
Bild 3 av 4 I Frösakull har Jonas Lindvall byggt sitt drömhus.
Foto: SVT
Bild 4 av 4 Jonas Lindvalls drömhus i Frösakull.
Foto: SVT

TV–serien ”Hemma hos arkitekten” är tillbaka med husesyner hos tongivande svenska arkitekter. I sex nya program öppnar producenten Ann Victorin på dörren till arkitekterna hem och idévärld.

Säsong 2 av SVT:s serie ”Hemma hos arkitekten” landar mitt i debatten om huruvida årets Kasper Sahlinpristagare, den klimatsmarta bostadsrättsföreningen Viva, är ”feg arkitektur” eller ”ett djärvt experiment”. Första avsnittet handlar dessutom om Anna Chavepayre, som vann Kasper Sahlinpriset förra året med Hamra ateljébostad.

Och nu får vi komma hem till arkitektens eget hus i franska Pyrenéerna. Hon och familjen förälskade sig i en förfallen bondgård, en ruin med ett jättehål i taket. Men det var just det enorma ljusinsläppet som triggade fantasin och 3 miljoner senare är ruinen ett drömhus med glas över hålet och himlaljus.

Huset är anpassat till naturen och halva ytan är uterum, som badrummet där man kan tvaga sig och uträtta andra behov med en underbar utsikt eller under stjärnorna.

Avsnitt två med Jonas Lindvalls minimalistiska drömvilla i Frösakull går heller inte av för hackor. Svensk villaarkitektur är motsatsen till feg.