Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 00:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/hyllade-boken-klubben-blir-film/

Film

Hyllade boken ”Klubben” blir film

Foto: Kevin Chang

Reportageboken ”Klubben” ska filmatiseras. DN:s reporter Matilda Voss Gustavsson, författaren bakom boken som skakade Svenska Akademien och ledde till en våldtäktsdom, säger att det känns ”helt fantastiskt”.

När Matilda Voss Gustavssons reportage om 18 kvinnors berättelser om övergrepp från den så kallade ”Kulturprofilen” (Jean-Claude Arnault) publicerades den 21 november 2017 slog det ner som en bomb i Kultursverige. Mannens mycket täta band med Svenska Akademien ledde till en inställd Nobelprisutdelning 2018 och en omfattande rekonstruktion av institutionen.

Det som genom åren utspelat sig på och kring Arnaults kulturarena Forum, anonymiserad som ”Klubben” i DN:s artiklar, samlade Matilda Voss Gustavsson så småningom i en bok med samma namn och nu blir den film med Nordisk Film som produktionsbolag.

– Det känns helt fantastiskt. Framför allt för att det är Maren Louise Käehne som ska skriva manuset. Hon är en av de absolut bästa manusförfattarna just nu, jag älskade ”Hjärter Dam”, säger Matilda Voss Gustavsson.

– Hon har en helt otrolig blick för maktdynamiker och maktspel. Både hon och Nordisk Film har väldigt tydligt uttryckt att de är den riktningen de vill ha, att hela tiden låta det få vara komplext. Jag känner mig trygg med deras konstnärliga vision.

Vem som kommer att regissera filmen är inte offentligt och vilka skådespelare som kommer att gestalta huvudpersonerna är alldeles för tidigt att säga. Matilda Voss Gustavsson säger att hon inte har haft någon tanke på den frågan för att hon är så säker på att projektet kommer att bli så etiskt och konstnärligt bra att det kommer att få rätt skådespelare. 

Reportaget som allt startade med ledde till att Matilda Voss Gustavsson bland annat tilldelades Stora journalistpriset 2018. Hennes ”Klubben” var den mest sålda boken i Sverige under 2020 års första kvartal.

Hovrätten dömde Jean-Claude Arnault till 2,5 års fängelse för våldtäkt den 4 december 2018. Sju av Svenska Akademiens 18 ledamöter lämnade sina respektive stolar efter skandalen som, utöver de täta banden till Arnault, präglades av bittra personliga strider, läckor, misstänkta ekobrott och ledde till att en ny Nobelkommitté tillsattes.

Ämnen i artikeln

Film

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt