Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Hynek Pallas: Det är en skam att fascister tillåts gå till attack mot demonstranter

Other: Anette Nantell

Vill du se den svenska skammen våren 2017? Leta då upp videon från i söndags där Nordisk ungdom attackerar en demonstration för asylrätt på Mynttorget, skriver Hynek Pallas.

Du kanske tror att skammen består i att unga snaggade män angriper en person som brukar servera hemlösa mat? I att de öronbedövande skanderar ”deportera, deportera” och går på en kvinna som kunde vara din mormor? Eller i att någon modig tänder en bengal som kastas in i en klunga där det finns barnfamiljer? 

Filmen där övergreppen syns är klippt och spridd av Nordisk ungdom. Bilderna som få av oss skulle stoltsera med ackompanjeras av häftiga hårdrocksgitarrer. På den högerextrema organisationens hemsida finns filmen under fliken ”aktion mot svenskhatare”.

Kanske kunde det vara skammen – att de verkligen inte fattar.

Men att det finns svenska fascister som menar allvar är ingen nyhet. Så man undrar ju hur svårt kan det vara att bedöma hoten mot tillståndsgivna demonstrationer i den här infekterade frågan? Efter en snabb sökning på Youtube hittar jag en video där Nordisk ungdom angriper samma asylrättsorganisation på Medborgarplatsen i mars.

Även det en stolt produktion av högerextremisterna själva.

Trots detta bevakas inte asylrättsdemonstrationen. Ändå dröjer det innan blåljusen dyker upp. De högerextrema som av videon att döma begår brott grips inte. Jämför med när vänsterpartisten Dror Feiler släpades bort av uniformerad polis och bötfälldes 2015.

För att han spelade saxofon vid ett Sverigedemokratiskt möte.

Läs mer: Högerextrema angrep manifestation i Gamla stan

Nordisk ungdom är högerextrema antisemiter med rötter i samma sorts rörelse som Nya tiders chefredaktör. Ändå klockar de inte lika högt på ding-ding-värld-skalan som de militanta nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen. Ja – de som har fått hyra mark under Almedalsveckan eftersom polisen inte ser någon hotbild.

Skammen? I wish. Samtidigt som fascister obehindrat tillåts angripa pensionärer utanför Sveriges mest bevakade byggnad hålls ett val där Europa biter sönder naglarna och jublar då en högerextremist bara får en tredjedel av rösterna. Detta val, anser Sveriges television, bör kommenteras av Jimmie Åkesson. Ledare för ett parti som när han gick med leddes av en man med nazistisk bakgrund. Och som anser att Le Pen är för vänster.

Det kunde ha räckt. Men den skamliga helgen vecka 18 inleddes redan när partiets sekreterare Richard Jomshof i en intervju med DN (5/5) välkomnade ”en fördjupad diskussion om svenskheten” genom att förklara att man måste kunna prata om etnicitet ”utan att bli stämplad som rasist”. ”Det finns ett värde i att vi känner igen varandra”, ”tyr sig till människor som ser ut som en själv, rent biologiskt”. 

Läs mer: Angrepp på DN:s fotograf polisanmäls

På måndagen slår jag på P1 och Jomshof – som just testat samtidens gränser för etnopluralism och rasbiologi – kommenterar där det franska presidentvalet.

Skammen skulle kunna stanna här. I den normalisering som tillåts i våra gemensamma rum. För det går inte längre att tala om aningslöshet när varken polismakten eller public service ställer extremister till svars för handgripligheter, heilande eller uttalanden.

Men den verkliga skammen är faktiskt denna: måndag morgon hittades ytterligare 80 flyktingar döda på Medelhavet. Alla diskussioner om yttrandefrihet och mötesfrihet och Sverigedemokraternas rasism utspelar sig mot bakgrunden av en massdöd många av oss tycks ha accepterat.

Det var den skammen som demonstrationen på Mynttorget ville bekämpa.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.