Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

NMR på Almedalen är en skymf mot alla som fått familjer mördade i Förintelsen

Foto: Magnus Hallgren

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen kommer till Almedalen, rapporterar Gotlands Allehanda. Om vi inte protesterar nu, när ska vi då göra det, frågar sig DN:s Hynek Pallas.

Efter Bokmässans agerande de senaste åren – och de pågående turer där mässan inte förmår ta avstånd från en tidning vars medarbetare uppmanar till "hembesök" mot journalister – har normaliseringen av svensk högerextremism skett med rasande fart. Ändå var det nog få som trodde att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen skulle ansöka om medverkan på Almedalen. Än mindre få ansökan beviljad.

Läs mer: Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen kommer till Almedalen

Men så har alltså skett. Organisationen som förespråkar revolution med våldsamma medel, som medverkade i attacken i Kärrtorp 2013 – varpå deras ledare dömdes för våldsamt upplopp – har bildat en parlamentarisk gren och ska ställa upp i valet. Samtidigt sitter två medlemmar häktade efter vinterns bombvåg i Västsverige.

I vad som måste vara några av årets märkligaste resonemang – möjligt enbart om man inte förstår innebörden i ovanstående – förklarar Almedalsveckans projektledare att man ”värnar om demokratin” och behandlar varje ansökan utifrån frågan ”är det här verkligen en samhällsfråga”. Regionen kan inte ”lägga sig i vilka åsikter som framförs” med den vanliga förklaringen: vi har yttrandefrihet i Sverige.

Låt mig då förklara närmare varför allt ovanstående ger anledning att utan vidare knussel kasta NMR:s ansökan i papperskorgen. För den som värnar om demokratin är det inte bara en värderingsfråga att säga nej till nazister – historiens största övergrepp är inte en fråga om ”åsikter”. Att värna om demokratin som en samhällsfråga: att på det unika vis som vi i Sverige kan låta partiledare och andra kända politiker mingla med rosévinslobbyister (vad man än tycker om den saken), det gör man inte genom att släppa in den grupp Säpo klassat som den nazistiska organisation som utgör störst hot mot rikets säkerhet. Det är som om IS grundade en parlamentarisk svensk gren för att få mingla med Jan Björklund och Gustav Fridolin.

Att polisen med all den här kunskapen ändå säger att ansökan kommer att godkännas är löjligt. En skymf mot dem som fått familjer mördade i Förintelsen, och ett hån mot den som tror på vikten av att skydda demokratiska värderingar. Och väldigt jobbigt för alla nu livrädda ungdomsförbund som söker sig till Visby för att påverka demokratin utan bomber.

Det får vara nog nu. Demokratin är vi. Och om vi inte ska protestera den här gången – så när?

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.