Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Hynek Pallas till Dagens Nyheter

Foto: Alexander Mahmoud

Filmvetaren och kulturskribenten Hynek Pallas har bevakat film i Expressen och SvD. Nu blir han ny medarbetare på DN Kultur och Filmfredag.

Hynek Pallas kommer närmast från Svenska Dagbladet där han har bevakat film i tio års tid. Förutom regelbudna uppdrag för Expressen och Tvdags har han sedan i höstas skrivit krönikor i den tjeckiska tidningen Respekt under vinjetten ”Brev från Stockholm” där texterna bland annat har handlat om det svenska flyktingmottagandet, Lawen Mohtadis Katarina Taikon och Slussen-bygget.

I veckan gör han sin debut som ny medarbetare på DN:s Filmfredag och kommer även att skriva regelbundet på Idé & kritik-sidorna.

Välkommen! Hur kommer du att göra avtryck?
– DN har redan en väldigt bra filmbevakning och den ser jag fram emot att ingå i. Förutom filmskrivandet som jag aldrig kommer att lämna, har jag ofta ett fokus i mina texter som rör Europa och flyktingfrågan – mer specifikt Centraleuropa och hur kommunisttiden har påverkat – och påverkar – det som sker i dag. Just nu arbetar jag till exempel på en text om tv-serier i 1970-talets Tjeckoslovakien och hur de styrdes av partiet. Det blir en blandning av Europeisk kultur och dess politiska betydelse.

Vad saknar du i det svenska filmklimatet?
– Det går inte att prata om en svensk filmkris när filmer som ”Efterskalv”, ”Tjuvheder”och ”Min lilla syster” görs. Däremot längtar jag, som så många andra, efter svensk kvalitetsfilm som samtidigt kan nå många. När ska vi få se en svensk ”The big short” eller en ”Spotlight”? Det är faktiskt förbluffande hur man inte kan hitta regissörer som kan förena en bra historia med smart filmskapande och ett brett tilltal.

I april släpper du reportageboken ”Oanpassbara medborgare”. Vad handlar den om?
– Det är en genomgång av romernas situation i Tjeckoslovakien under hundra år. Oavsett politisk styrning har de alltid blivit förföljda – då pratade man om ”zigenare”, nu pratar man om ”oanpassbara medborgare”. I Sverige har vi så lite förståelse, vi tror att det handlar om några tiggare på gatan. Jag hoppas att min bok ska ge en större inblick i hur långt mer komplicerad situationen faktiskt är.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.