Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

I dag bugar vi oss djupt för Mästaren Wa

Det evigt gröna trädet Jan-Ove Waldner.
Det evigt gröna trädet Jan-Ove Waldner. Foto: Jonas Ekströmer

I kväll gör Jan-Ove Waldner sin sista elitseriematch i pingis. Hans Spårvägen spelar hemma mot Rekord i Liljeholmshallen. Sen är det slut.

En av Sveriges största idrottsmän genom tiderna lägger racketen på hyllan. Geniet som rev den kinesiska muren 1989, tog ett OS-guld, sex VM-guld och elva EM-guld.

I Kina är han en megastjärna och har satt flera generationer av proffs på plats. De kallar honom ”Det evigt gröna trädet” eller ”Gamle Wa”.

Själv minns jag J-O från Brännkyrkahallen, tidigt 70-tal, en liten knatte som knappt nådde upp till bordet, men man såg racketen, som redan då slog tillbaka det mesta.

Han hade ett sjätte sinne och gjorde vad han ville med bollen. Läs Jens Fellkes bok ”När känslan bestämmer” eller Niklas Schiölers ”Konstellation”. J-O hade haikuprecision i spelet, som Tranströmerforskaren Schiöler skriver.

Tack för allt, Mästaren Wa!

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.