Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 07:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/i-host-kommer-boken-om-sjowall-wahloo/

Kultur

I höst kommer boken om Sjöwall-Wahlöö

Maj Sjöwall och Per Wahlöö, 1971.
Maj Sjöwall och Per Wahlöö, 1971. Foto: Torbjörn Andersson/XP/TT

Johan Erlandsson är journalist på tidningen Kommunalarbetaren men har i flera år intervjuat Maj Sjöwall för en bok om deckarduon Sjöwall-Wahlöö. I augusti kommer biografin ”Boken om Beck” på Piratförlaget.

Hur kommer man att minnas Sjöwall-Wahlöö?

– Man kommer naturligtvis mest minnas serien ”Roman om ett brott”, med de tio böckerna om Martin Beck. De blev banbrytande för svensk kriminallitteratur, den blev sig aldrig mer lik. Böckerna skapade begreppen Scandinavian crime och Nordic noir. Stieg Larsson och Henning Mankell och allihopa står i tacksamhetsskuld till dem.

Hur var Maj Sjöwall?

– Jag har intervjuat Maj under flera år så jag kommer att komma ihåg henne som en otroligt rolig, varm människa med drastisk humor. Hon hade ett väldigt starkt patos också. Maj var ju långt till vänster politiskt. Jag tänker att det är tragiskt att hon dör ett par dagar före första maj. Hon var flera år medlem i VPK (nuvarande Vänsterpartiet) och på första maj hade hon en röd flagga på sin golfbil när hon åkte och handlade och så.

När kommer din bok?

– Den är planerad att ges ut på Piratförlaget 2020. Den är så gott som klar.

Johan Erlandsson har tidigare gett ut en bok om skådespelaren Allan Edwall och en om Vietnamdesertörerna. ”Boken om Beck” har undertiteln  ”Sjöwall–Wahlöö och tiden som for”.


Läs mer

Maj Sjöwall är död – författaren blev 84 år
Lotta Olsson: Utan henne hade det inte blivit någon svensk deckarvåg