Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”I värsta fall kan ’Nyhetsmorgon’ bidra till psykisk ohälsa”

Föreningen Vetenskap och Folkbildning har utsett TV4:s ”Nyhetsmorgon” till ”Årets förvillare” 2014.

I motiveringen skriver man att tv-programmet ”vid en rad tillfällen släppt igenom pseudovetenskapliga och falska påståenden i programmet”.

– ”Nyhetsmorgon” blandar och ger mycket – de har sänt många bra reportage genom åren, men ibland dyker det upp pseudovetenskapliga inslag där så kallade ”experter” medverkar som inte alls är experter, utan i värsta fall bidrar till människors psykiska ohälsa. Det kan vara svårt för tittaren att avgöra trovärdigheten eller om något är korrekt vetenskapligt, de ger sken av att vara vetenskapliga när de inte är det, säger Linda Strand Lundberg, ordförande för Vetenskap och Folkbildning.

Kan du ge några konkreta exempel?
– "Lättsamma" inslag där en offentlig svensk person hjälper folk att bli av med social fobi. Det finns experter som varnat för att om sådana problem felbehandlas kan de bli värre. Även "knackterapi" där man ska knacka på olika delar av kroppen för att åtgärda vissa psykologiska dilemman. De har även haft inslag med hypnos, så sent som i söndags, där det hävdades att man kan bli kvitt beroenden med 30 minuter hypnos. Det är på gränsen till att anses som behandling, vilket regleras av patientsäkerhetslagen, och enbart legitimerad sjukvårdspersonal får använda sig av hypnos för att bota sjukdomstillstånd.

Vilket råd vill ni ge till ”Nyhetsmorgon” för att de ska slippa få utmärkelsen igen nästa år?
– Jag tycker de ska göra det som de gör bra, och ringa in experter när det handlar om inslag av vetenskaplig karaktär, särskilt psykiatri, medicin eller psykologi. Det finns väldigt många experter som säkert är beredda att ställa upp med kort varsel.

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4, bemöter i ett sms till DN kritiken.

– ”Nyhetsmorgon” sänder drygt 60 000 minuter tv om året, reklam ej inräknad. Här kritiseras ungefär 57 minuter av dessa tusentals. Det är väl egentligen ett ganska gott betyg åt ett program med så mycket innehåll som spänner över många genrer. Sedan har jag stor tilltro till våra tittare. De förstår nog skillnaden på ett vetenskapligt inslag och ett där Dermont Clemenger sover i spökhus. ”Nyhetsmorgon” är ett program som ska pendla mellan diskussion om regeringskris, lättsammare inslag och humor. Det förstår tittarna, skriver hon.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.