Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 04:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/indisk-artist-i-storbrak-med-svensk-hbtq-organisation/

Kultur

Indisk artist i storbråk med svensk hbtq-organisation

Pragya Pallavi. Foto: Neethu Saji

Den indiska artisten Pragya Pallavi anklagar den Pride-aktuella organisationen Rainbow Riots och dess grundare Petter Wallenberg för upphovsrättsintrång. Nu har Pallavi valt att polisanmäla organisationen.

– Anklagelserna stämmer helt enkelt inte, skriver Petter Wallenberg till DN.

Pragya Pallavi, hbtq-aktivist och Indiens första öppet lesbiska artist, blev involverad i den svenska ideella organisationen Rainbow Riots kulturprojekt i Indien förra året. Hon medverkade i en musikvideo och bidrog musikaliskt till flera av de låtar som tidigare i år släpptes som en del av projektet, under namnet Rainbow Riots India.

Nu har Pallavi polisanmält organisationen och dess grundare Petter Wallenberg för upphovsrättsintrång. Pallavi menar att hon inte tillräckligt erkänts eller ersatts som upphovsrättsinnehavare till de sex låtar som hon och Wallenberg enligt henne skapat tillsammans.

– Det känns fruktansvärt. Han tar åt sig äran för mitt arbete. Tänk dig att du är en artist som jobbat hårt för något, och sedan inte får något för det. Men jag vet vad jag har för rättigheter och varför jag gör det här. Jag tänker kämpa, säger Pallavi över telefon från hemlandet.

På lördag spelar Rainbow Riots India med ett trettiotal artister på Stockholm Pride. Det är första gången som indiska artister uppträder på Prides scen. Enligt Pallavi var även hon inbjuden, men fick i våras höra att hennes medverkan hade ställts in.

Sedan dess har parterna legat i konflikt. Det handlar bland annat om att Pallavi vill att de ska komma överens om ett kontrakt som ger henne skälig ersättning och erkännande som upphovsrättsinnehavare, något som hon menar att hon inte erbjudits.

Varför upprättade ni inget kontrakt från början?

– Jag antog att Petter skulle höra av sig till mig angående det. Jag förutsatte att alla skulle behandlas jämlikt, säger Pallavi.

Petter Wallenberg. Foto: Miguel Angel Regalado

Anklagelserna tillbakavisas av Petter Wallenbergs juridiska ombud Andreas Wendén. Han menar att Pragya Pallavi erbjudits både kontrakt, skälig ersättning och royalties, men att hon nekat till det och i stället begärt en halv miljon kronor, pengar som enligt Wendén inte finns i projektet.

– Rainbow Riots är ett ideellt projekt. Ersättningar har utgått till alla medverkande, även till Pragya. De ska täcka de kostnader medverkande haft men även ersättning för medverkan. Pragya har varit medveten om det ekonomiska upplägget och rättighetsupplägget. Ingen svensk artist som medverkar och sjunger på fyra, fem låtar skulle kunna begära en halv miljon för det, oftast utgår en royalty och kanske en del av de upphovsrättsliga ersättningarna, säger Andreas Wendén.

För att genomföra projektet i Indien har Rainbow Riots fått statligt stöd: 280.000 kronor från Musikverket och hittills 389.000 kronor från Svenska institutet.

– En sådan här organisation borde inte få något stöd. Att åka till ett land i tredje världen och exploatera en kvinnlig artist, det är fruktansvärt, säger Pragya Pallavi.

– Det finns ingen sanning i det och det är verkligen synd om Pragya känner så. Hon är en fantastisk sångerska som vi vill lyfta fram och stödja, skriver Petter Wallenberg i ett mejl till DN.

Enligt Pallavis advokat Pia Janné rör det sig om upphovsrättsintrång. Hon menar att det finns sms- och mejlkonversationer som visar hur Pallavi och Wallenberg skapat de berörda låtarna tillsammans.

– Trots det har han inte bett Pragya om tillstånd att göra musiken tillgänglig för publik, ändra på den eller hur den ska framföras. 

Pragya Pallavi. Foto: Neethu Saji

Låtarna som Pragya Pallavi gjort med Rainbow Riots India släpptes på Spotify och andra musiktjänster tidigare i somras. För ett par dagar sedan plockades fyra av dem bort. Två av dem, ”Love is love” och ”I'm coming out”, hade bytts ut till andra versioner, där de delar som Pallavi bidragit till är ersatta.

– Så kan man inte göra. Det är som att ge ut en bok, och sedan plötsligt riva ut en massa sidor till nästa upplaga. Det hör till upphovsrätten att upphovsrättsinnehavarna gemensamt bestämmer hur man ska förfoga över verket, säger Pia Janné, och menar att det också rör sig om ett intrång om Rainbow Riots India uppträder med låtarna på Pride.

Att det skulle röra sig om upphovsrättsintrång tillbakavisas av Petter Wallenberg.

– Det stämmer helt enkelt inte, skriver han.

Andreas Wendén menar att Rainbow Riots kan betraktas som ett skivbolag och därför har Wallenberg rätt att ta bort låtar om han vill.

– Jag tolkar det som att det är Petters låtar, att han äger rättigheterna till de inspelade versionerna. Dessutom har motparten själv begärt att låtarna skulle plockas bort.

2013 riktades liknande anklagelser mot Petter Wallenberg, då den svenska artisten Leila K polisanmälde honom för brott mot upphovsrätten och menade att han på singeln ”Legendary” från 2011 använt en inspelning med henne som hon inte godkänt. Anklagelserna tillbakavisades av Wallenberg.