Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 20:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/influeraren-linnea-claeson-angerfull-efter-kritiken/

Kultur

Influeraren Linnéa Claeson ångerfull efter kritiken

Linnea Claeson. Foto: Emil Hammarstrom

Influeraren och feministiska symbolen Linnéa Claeson har den senaste tiden kritiserats för att överdriva och vinkla vittnesmål om sexuella trakasserier. 

På torsdagen bemötte hon kritiken.

”Svensk domstol har styrkt mina påståenden”, skriver hon i Göteborgs-Posten

Influeraren och aktivisten Linnéa Claeson har drivit Instagramkontot ”assholesonline” sedan 2014, där hon har belyst sexuella trakasserier och kränkningar som hon och andra kvinnor tvingats utstå. 

Kontot har i dag 278.000 följare och Claeson har bland annat hyllats som en viktig feministisk symbol och även fått ta emot priser för sitt arbete.

De senaste månaderna har stark kritik riktats mot Claeson i en rad publikationer, bland annat i DN. Framfört allt handlar kritiken om att hon ska ha överdrivit och vinklat några av de vittnesmål om sexuella trakasserier hon utsatts för, som delats via ”Assholesonline”.

För några dagar sedan ifrågasattes Claesons trovärdighet av frilansjournalisten och krönikören Emilie ”Ebbis” Roslund i GP, som frågade sig hur den feministiska kampen påverkas om en av dess viktigaste symboler inte håller sig till sanningen.

På torsdagen bemötte Claeson kritiken i Göteborgs-Posten. Där skriver hon att hon är ångerfull gällande vissa specifika punkter, bland annat att hon inte varit nog tydlig med sättet hon redigerar sina inlägg:

”...det vill jag verkligen be om ursäkt för. Formatet på ’Assholesonline’ har varit att kort och kommunikativt visa humoristiska bilder. För att innehållet skulle vara roligt, enhetligt snyggt innehåll har jag flyttat över konversationer från andra medier, exempelvis e-post till Facebookmeddelanden.”

Med ambitionen att göra inläggen mer tillgängliga, medger Claeson, har hon valt att själv korta ner eller vinkla vissa inlägg på det mest ”relevanta från konversationer”.

Claeson slår i artikeln tillbaka mot kritiken som säger att hennes vittnesmål inte blivit styrkta. Hon skriver:

”Svensk domstol har styrkt mina påståenden om min utsatthet för sexuella trakasserier, ofredanden och hot i flera domar.”

Hon svarar också på anklagelser om att främsta motivet i hennes arbete är att tjäna pengar. 

”Vad som gör ont i den här diskussionen är däremot att det har förekommit mycket tyckande förklätt som granskning. Saklig kritik blandas med ogrundade anklagelser och missförstånd för att komma till slutsatsen att mitt motiv grundar sig i att tjäna pengar och att hela jag är fejk. Det stämmer inte.”

Inlägget i GP avslutar Claeson med att betona vikten av att förvalta positionen hon fått.

Claeson lade också upp ett inlägg på ”Assholesonline” där hon tackade för stödet hon fått de senaste dagarna, ett inlägg som på torsdagen hade fått nästan 6.000 gillamarkeringar. 

Läs mer: 

Lisa Magnusson – ”Vad är egentligen sant runt Linnea Claeson?” 

DN Åsikt. ”Linnéa Claeson förminskar offer för sexuella övergrepp”