Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/ingela-pling-forsman-far-hederspris-for-popinsatser/

Kultur

Ingela ”Pling” Forsman får hederspris för popinsatser

Bild 1 av 2 Ingela Pling Forsman tilldelas Musikförläggarnas Hederspris 2019 för sin mångåriga och betydande insats för svensk populärmusik.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Bild 2 av 2
Foto: Janerik Henriksson/TT

Bakom sig har hon 40 år i populärmusikens tjänst och 39 bidrag till Melodifestivalen. Nu tilldelas textförfattaren Ingela ”Pling” Forsman Musikförläggarnas hederspris 2019 för sin insats för den svenska populärmusiken. 

Hederspriset har årligen delats ut sedan 2003 och utses av Musikförläggarnas styrelse. Den beskriver årets hederspristagare som ”lika självklar som genialisk”:

”Sedan mitten av 1970-talet har vi berörts av hennes sångtexter i låtar som lyser - klart som en stjärna i natten. Hon har ett sinnrikt användande av det svenska språket där varenda stavelse räknas och ett betraktande av livets skeenden, som inte lämnar någon oberörd”, skriver styrelsen.

Hederspris tilldelas till en eller flera musikskapare som gjort betydande insatser under lång tid i svenskt och/eller internationellt musikliv och tillika varit en stor inspirationskälla. 

– Eftersom jag som textförfattare inte står i rampljuset direkt så blev jag först förvånad sen oerhört glad och stolt och ödmjuk över att bli utvald att få detta pris som så många begåvade kollegor fått före mig. Ett hederspris är verkligen, precis som det låter, hedrande! säger Ingela ”Pling” Forsman i en kommentar.

Forsman, född 1950 i Essinge församling i Stockholm, har tidigare varit verksam som sångerska, musikproducent och sångarrangör, men är numera mest känd som sångtextförfattare. Hon debuterade som fyraåring i Sven Jerrings radioprogram ”Barnens brevlåda”, var i tonåren med i tjejtrion Bambis och turnerade i folkparkerna. I början av 1970-talet inledde hon en solokarriär och gav ut tre singlar i eget namn, men var främst verksam som producent och arrangör. I mitten av 1970-talet började Ingela Forsman skriva sångtexter. Mellan 1981 och 2013 levererade hon trettioåtta texter som bidrag till Melodifestivalen, varav tre (”Bra vibrationer” (1985), ”Se på mig” (1995) och ”Kärleken är” (1998)) vann.

Bland de artister hon samarbetat med genom åren för Melodifestivalen märks Lasse Holm, Bobby Ljunggren, Nanne Grönvall, Bobby Ljunggren och Agnetha Fältskog. Hon har vidare skrivit en psalmtext, två barnböcker samt svenskspråkiga sångtexter till flera av Disneys filmer.

Musikförläggarnas hederspris har tidigare delats ut till bland andra Kenneth Gärdestad, Mauro Scocco, Monica Dominique, Tomas Ledin, Eva Dahlgren, Mikael Wiehe, Per Gessle, Sven-David Sandström, Georg Riedel, Povel Ramel och Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Förra året tillföll det till kompositören och textförfattaren Gullan Bornemark. 

Musikförläggarna är musikförlagens branschorganisation och driver branschfrågor gentemot beslutsfattare, myndigheter, övrig musikbransch, media och allmänhet. En av dess huvuduppgifter är att ”skapa förståelse för musikens värde och för upphovsrättens funktion”.