Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Ingen Farrokhzad i SVT:s ”Sommarpratarna”

Foto: Per Larsson/TT

Athena Farrokhzad kommer inte att medverka i tv-programmet ”Sommarpratarna”. I den kommande programserien samlas personer som varit värdar för ”Sommar i P1” och samtalar. Men SVT bedömer att poetens sommarprogram var för politiskt och att det inte överensstämmer med seriens upplägg.

Den 21 juli var poeten och dramatikern Athena Farrokhzad värd för "Sommar i P1". Det blev snabbt säsongens mest omtalade sommarprogram. Det är även det program som genererat flest anmälningar till Myndigheten för radio och tv. Men hon kommer alltså inte att medverka i SVT:s ”Sommarpratarna”.

– För vårt vidkommande handlar det dels om att hitta individer som har ett sommarprat som känns angeläget i efterskott. Som de andra gästerna kan finna intresse av att ta del av, säger Anders G Carlsson, projektledare för ”Sommarpratarna”.

Men borde det inte finnas en del prata om då hennes program vållade så pass mycket diskussion?

– Nu har jag tyvärr inte hört programmet. Jag har bara läst om det. Men vi är inte ute efter att skapa debatt. Vi gör ett samtalsprogram.

Enligt Anders G Carlsson har det också betydelse att Athena Farrokhzads sommarprogram var så pass politiskt laddat.

– ”Sommarpratarna” kommer att sändas efter valet. Men vi är med all rätt strikt hållna när det gäller vår opartiskhet. Speciellt under valår är det väldigt viktigt att alla parter får komma till tals.

Vad säger du till dem som väljer att tolka detta som ett ängsligt beslut från SVT:s sida?

– Från vår sida är det inte alls ängsligt. Hennes pusselbit passar inte i det pussel som vi lägger. Vi har ärligt talat inte tagit hänsyn till det ståhej som uppstått. ”Sommarpratarna” kommer dessutom att sändas om flera månader och då är det här överspelat. Det hade varit en helt annan sak om vi skulle göra en pratshow som ska sändas nu på torsdag, säger Anders G Carlsson.

Han vill i nuläget inte säga något om vilka som kommer att medverka i programmen.

– Vi ska börja spela in om två veckor. Men kontrakten är inte riktigt klara. Vi vill att det ska vara färdigt innan vi offentliggör namnen.

På måndagseftermiddagen återkommer Anders G Carlsson till DN. Han vill då poängtera att SVT inte har stoppat Athena Farrokhzad.

– Det är fel. Hon har aldrig varit aktuell. Hon får inte medverka och det är massor av sommarpratare som inte får medverka. Vi väljer ut personer, från årets säsong är det fem eller sex som medverkar. Hon har aldrig varit på tapeten.

DN har sökt Athena Farrokhzad.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.