Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

”Ingen rättighet att få kommentera”

Debatten om hur tidningar väljer att hantera sina kommentatorsfält fortsätter. Frågan är om de är intresserade av en dialog med sina läsare?

Över tusen personer har kommenterat den artikel som tog upp frågan om kommentatorsfälten i lördagens DN.

Anders Mildner är journalist med inriktning på sociala medier. Enligt honom får tidningar de kommentatorsfält de förtjänar.

– Det är en generalisering, visst, men målet för många tidningar har inte varit att få till en dialog utan att öka trafiken till sajten och kanske också starkare knyta sina läsare till tidningen. Då menar jag att man bygger in ett problem, säger Anders Mildner.

– Om inte målet är att tidningarnas reportrar ska delta i diskussionen om deras artiklar, då får man ett obefolkat rum där ingen tar ansvar för tonläget eller vad man egentligen ska diskutera där. Om den enda gången tidningen märks är när det har passerats en gräns, när det blir hets mot folkgrupp till exempel, då har man inte en verklig dialog.

Anders Mildner menar att om journalisterna inte själva finns i kommentatorsfälten, verkar det som att de helt enkelt för ”fina” för att delta i en dialog med sina läsare, något som skapar ilska och en underdogposition gentemot tidningen.

Mona Masri arbetar på kulturredaktionen på Sydsvenska Dagbladet. Hon vill inte alls gå in och kommentera, som reporter, säger hon.

– Jag ser kommentatorsfälten som ett sätt för läsarna att diskutera med varandra. Vill de diskutera med mig kan de mejla. Om man väl går in och kommenterar kan man behöva svara på väldigt konstiga frågor, som ”hur förklarar du massinvandringen”?

Kan inte en diskussion bli mer uppstyrd om skribenten går in och medverkar?

– Ibland har det fungerat men ofta ha de bara fortsatt och blivit hur störiga som helst. De kan sitta där och vara oförskämda och anonyma. Själv ska man svara artigt på påhopp om att man är en inkvoterad brud.

Samtidigt har många svenska tidningar genomgått ekonomiska stålbad det senaste decenniet, neddragningar har gjort att journalisterna helt enkelt har mer att göra. Då är det kanske inte så underligt att dialogen i kommentatorsfälten inte prioriteras?

– Det är fullt förståeligt att man fokuserar på att skapa journalistik, men då kommer man heller inte att komma till rätta med de problem man anser sig ha i kommentatorsfälten, säger Anders Mildner.

– Det är ingen mänsklig rättighet att få kommentera en artikel, säger Mona Masri och det är inte censur att ta bort personliga påhopp. Starta en blogg eller skriv på Twitter, det finns gott om forum.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.