Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 21:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/ingvar-oldsberg-weise-gav-mig-rad-om-att-vara-julvard/

Kultur

Ingvar Oldsberg: Weise gav mig råd om att vara julvärd

Arne Weise fick Årets hederspris på tv-galan Kristallen 2013. Priset delades ut av Ingvar Oldsberg och Peter Apelgren. Foto: Anders Wiklund/TT

Arne Weise har avlidit, 89 år gammal. Kollegorna minns honom som en varm medmänniska och professionell yrkesperson som nådde genom rutan. 

– Han var god, alltid kärvänlig och fullmatad av goda råd om hur man skulle lotsa sig igenom en lång sändning, säger Ingvar Oldsberg om den folkkäre tv-profilen.

Journalisten och programledaren Ingvar Oldsberg kallar den bortgångne kollegan för en gigant i tv-branschen som gjorde SVT:s julvaka till vad den är i dag. 

– Det hade aldrig fått den digniteten om det inte var för Arnes sätt att med professionalism och ett leende på läpparna nå ut till tittarna, säger han. 

Själv var Ingvar Oldsberg julvärd 2006 och 20 minuter innan sändningen började ringde telefonen. 

– Arne ringde mig och alla andra julvärdar efter honom för att önska lycka till. Vi hade ett samtal och han gav lite råd inför sändningen. Man skulle känna att man var den förlängda armen till tittarna. Och man skulle vara förberedd. Det var så Arne gjorde – avspänt men oerhört förberett, det ville han tuta i oss inför sändningen, säger Ingvar Oldsberg och fortsätter: 

– Vi har förlorat en ikon och en titan i tv-branschen. Det är bara att hoppas att nya generationer att plockar upp hans sätt att arbeta.

Ingvar Oldsberg var julvärd 2006. Foto: 7115

Hanna Stjärne, vd på SVT, kallar Arne Weise en av Sveriges allra största tv-personligheter. 

– Han var på riktigt folkkär och hela Sveriges sällskap. Dels genom sin tid som julvärd som har betytt enormt mycket, men också genom ”Minnenas television” och ”Mitt i naturen”. Han bar på en trygghet och en väldig närvaro som trängde igenom rutan och fick det att kännas som att han satt bredvid en i soffan, säger Hanna Stjärne och fortsätter:

– Jag kommer aldrig glömma hans röst. Den var personlig och varm och någonting som vi så många har växt upp med. 

Journalisten Bengt Feldreich kom att lära känna Arne Weise redan på 1950-talet och träffade honom med jämna mellanrum också efter det att de båda gått i pension:

– Arne var en mycket varm person som var som skapt för tv. Och till skillnad från mig så stack han inte under stol med att han tyckte om att synas, säger Bengt Feldreich som kom att arbeta med Arne Weise redan på 1950-talet då de båda var anställda på radion.

– Vi hade några saker gemensamt, dels hade vi rötterna i Tyskland och dels var vi båda amatörimitatörer. Bland annat imiterade vi den dåvarande tv- och radiochefen Nils Erik Bæhrendtz. Han blev väldigt trött på oss.

Läs mer:

Tv-profilen Arne Weise är död 

Niklas Wahllöf: Ingen kunde göra oss tryggare än Arne Weise