Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Instrument ger snabbare hjärna

Foto: Alamy

Den som spelar piano eller fiol som liten får en snabbare hjärna på äldre dar. Det visar en amerikansk studie.

Amerikanska neurologer använde sig av 44 friska personer i åldern 55 till 76 år. De fick lyssna på stavelsen "da" medan forskarna mätte den elektriska aktiviteten i den auditiva hjärnstammen.

Resultatet visar att försökspersonerna som hade spelat instrument i tidig ålder hade en snabbare reaktionsförmåga, skriver Sveriges Radio.

Enligt forskarna, som har presenterat studien i tidsskriften Journal of Neuroscience, reagerade de äldre som spelat instrument, en hel millisekund snabbare på "da" än de som inte gjort det.

"Studien visar hur viktigt det är med musikutbildning för barn idag", sade Nina Kraus, en av forskarna på Northwestern University, som dessutom betonade att en millisekund gör stor skillnad.

Ingen av de medverkande testpersonerna har plockat upp ett instrument på nära fyrtio år. Men de positiva effekterna ska alltså sitta i ändå.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.