Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-15 19:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/inte-nagon-rookie/

KULTUR

Inte någon rookie

Bild 1 av 4 I aprilnumret av Rookie skriver Tavi i sin ledare om att bli vän med sig själv, om hur hon vände självförakt (”till och med att vara i mitt eget rum var förödmjukande för det var liksom, BARA JAG, ÖVERALLT”) till att kunna njuta av sitt eget sällskap och ”de Beyoncé/Madonna-nivåer av självförtroende” som hon ­känner i dag. Strategin var att sluta jämföra sig med Beyoncé/Madonna och i stället börja konsumera ­komiker med självdistans (till exempel Tig Notaro), läsa författare som kombinerar samhällsengagemang med insikter om det egna jaget och sist men inte minst, genom att börja skriva egna texter.
Foto: Linda Forsell
Bild 2 av 4 Tavi Gevinsons läxor till dagen därpå: Att skriva om en plats som hon går till för att få ro (”det kan vara var som helst, som ens rum”) och en uppsats i franska om den franska skulptören Camille Claudel. Hon ska också skriva om en bok hon just har läst och en dikt om en resa. ”Liksom, aaaah”, kommenterar Tavi läxhögen och himlar med ögonen.
Foto: Linda Forsell
Bild 3 av 4
Foto: Linda Forsell
Bild 4 av 4
Foto: Linda Forsell

Tavi Gevinson slog igenom när hon elva år gammal ­började blogga om mode. Året därpå satt hon längst fram på haute couture-visningarna i Paris. När hon ­startade den feministiska webbtidningen Rookie ­följdes hon snart av hundratusentals tonåringar. I höst står hon på teaterscenen i New York, men först ska hon gå ut ­skolan. DN:s Sanna Torén Björling träffade 18-åriga Tavi Gevinson i hennes stökiga rum i Chicago.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in