Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Intensiv kinesisk censur efter Liu Xiaobos död

Demonstranter i Honkong sörjde regeringskritikern Liu Xiaobo i samband med hans begravning i lördags.
Demonstranter i Honkong sörjde regeringskritikern Liu Xiaobo i samband med hans begravning i lördags. Foto: Vincent Yu

Internetcensuren i Kina når nya höjder efter dissidenten Liu Xiaobos död, visar forskning från Torontos universitet.

Sedan den kinesiske dissidenten och fredspristagaren Liu Xiaobos död i cancer den 13 juli har censuren i Kina tagits till nya nivåer, rapporterar The New York Times.

Läs mer: Fredspristagaren Liu Xiaobo är död

Forskare på The Citizen Lab vid Torontos universitet har visat att i appen WeChat, med 768 miljoner dagliga användare, kommer meddelanden som relaterar till hans död inte fram. Hans förnamn kan numera inte ens nämnas ensamt, och bilder på Liu och på sörjande folkmassor filtreras bort.

Dessa tekniker tyder enligt forskarna på ett "markant skifte" i censuren. De påpekar också att minnet från massakern på Himmelska fridens torg 1989 börjar blekna hos den yngre generationen, och att syftet med censuren kan vara att låta Liu Xiaobo gå ett liknande öde till mötes.

Läs mer: Kritik efter Kinas begravning av Liu Xiaobo

De kinesiska internetföretagen har den senaste tiden varit utsatta för hårt tryck från regeringen att censurera sina användare. Detta görs både via automatisk filtrering av känsliga ord och bilder, och genom censorer som i efterhand bläddrar igenom användarnas kommunikation.

För att komma runt censuren har kineserna utvecklat omskrivningar som baseras på ord med liknande uttal. Det kinesiska ordet för flodkrabba kan exempelvis betyda censur, då det låter som ordet för harmonisk, en hänvisning till förre presidentens signaturideologi "Det harmoniska samhället".

Liu Xiaobo, som varit fängslad sedan 2009, kremerades i lördags och askan kastades i havet. Han blev 61 år gammal.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.