Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 23:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/internationellt-reportagepris-till-dns-maciej-zaremba/

Kultur

Internationellt reportagepris till DN:s Maciej Zaremba

Maciej Zaremba Foto: Magnus Hallgren

På fredagskvällen, vid en gala i Warzawa, tilldelades DN-skribenten Maciej Zaremba Ryszard Kapuscinski-priset för sin bok ”Huset med de två tornen”.  

Ryszard Kapuscinski-priset fyller tio år i år och instiftades till minne av den polske journalisten och författaren som avled 2007. Priset ges för litterära reportage och har tidigare gått till bland andra Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj och svenska Elisabeth Åsbrink, också hon välkänd för DN:s läsare.

Enligt statuterna ska vinnaren ha skrivit en bok som rör väsentliga ämnen, väcker reflektion och ökar vår kunskap om världen och om andra kulturer. Maciej Zaremba har fått det för sin bok ”Huset med de två tornen” som utkom på Weyler förlag förra året. I boken borrar Zaremba med skärpa i sin egen uppväxt i det kommunistiska Polen. Och han är, helt uppenbart, mycket glad över priset, och över dess koppling till  Kapuscinski.

Ja, man kan inte imitera Kapuscinski, eftersom han såg saker som andra inte såg. Men man kan försöka härma hans sensibilitet, hans blick för detaljer och hans sätt att blanda essä och reportage, säger han.

– Jag står i tacksamhetsskuld till honom och är glad att jag fick upptäcka hans böcker tidigt i livet. 

Förutom till bästa reportagebok delas också ett översättarpris ut – det gick i år till Mariusz Kalinowski som översatt ”Huset med de två tornen” från svenska. En dubbelseger, följaktligen.

Maciej Zaremba lyfter gärna fram tidigare pristagare, till exempel kinesiska Liao Yiwu – ”som verkligen borde översättas till svenska” – men är mer tystlåten när han får frågan om han själv skriver på något nytt.

– Kanske, ja... men låt oss inte prata om det. Jag är lite skrockfull kring sådant.

Läs mer: Artiklar av Maciej Zaremba 

Läs mer: Kristoffer Leandoers recension av ”Huset med de två tornen”