Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Internutredning på MTG efter anklagelser mot hög tv-chef

Other: TT

Flera personer vittnar om kränkningar och en kvinnofientlig kultur på en av MTG:s redaktioner, ett av Sveriges största medieföretag. Nu har bolaget inlett en internutredning gällande en hög chef.

”Det här är mycket allvarligt. Finns det problem ska det hanteras omgående”, säger Anders Jensen, vd på MTG i Norden, till DN.

”Hon har så schysta tuttar så henne skulle jag sätta på framifrån”.

”Aldrig. Bakifrån!”

Enligt källor till DN utspelade sig denna scen på en redaktion på MTG framför ögonen på en av bolagets chefer som ska ha bemött kommentarerna med skratt och ”det är nog bättre att du går hem till din fru istället”.

Nu vittnar flera personer om en sexistisk, kvinnofientlig och kränkande företagskultur på MTG, ett arbetsklimat som resulterat i ett flertal sjukskrivningar och uppsägningar.

Flera källor berättar för DN om en arbetsplats där kvinnor rangordnas efter hur ”knullbara” och nedvärderas för att de är ”inte pallar trycket”.

– Varenda kvinna som kommer in på redaktionen blev bedömd och kommenterad utifrån hur hon såg ut, hur hennes bröst och rumpa såg ut. Det gällde inte bara de anställda utan även kvinnor utifrån som bara råkade gå förbi de här männen, säger en kvinna som tidigare arbetat på MTG.

– Detta är en plats där sexism och mobbing förekommer på daglig basis, säger en annan tidigare anställd.

Läs mer: TV3 bryter samarbete med programledare

Problemen på avdelningen har enligt flera uppgiftslämnare länge varit kända för ledningen. En av kvinnorna påtalade händelser för dåvarande vd:n redan 2015. Även HR-avdelningen har mottagit ett flertal vittnesmål.

– Det enda som detta har resulterat i är att de kvinnorna inte längre fick ha kvar sina jobb, deras tjänster försvann plötsligt, säger en kvinna.

Samtidigt vittnar flera personer om mobbning, personpåhopp och en utbredd tystnadskultur. Beteendet från en hög chef står i centrum för kritiken.

– Han har ingen spärr och öser på. Det kommer så mycket grodor och kränkningar ur hans mun. Vuxna människor trycks ned tills de gråter, säger en kvinna.

Läs mer: Tv-underhållningens pris: gratisarbete, trakasserier och utbrändhet

Chefen ska vid flera tillfällen offentligt ha tillrättavisat personer som han bedömer inte levt upp till standard. Personer som vittnat om utmattningssymptom efter 70-timmars arbetsveckor ska enligt flera personer ha nekats vila.

– Det var offentliga avrättningar av personer som bara var avsedda för att förnedra människor. En härskarteknik helt enkelt, säger en kvinna.

En annan kvinna berättar om dagen då hon sade upp sig från sin tjänst på avdelningen. Efter att hon berättat om beslutet kom chefen till hennes plats.

– Han satte sig ner, väldigt bredbent, visade upp ett hårstrå som inte var hans och sa: jag var ute med en modell igår, hade en jävligt skön natt. Trist att du ska sluta.

Sedan ska han ha tagit hennes mobiltelefon ur hennes hand, tagit en bild på sig själv, innan han lämnade tillbaka telefonen med orden: ”Så att du aldrig glömmer vem som bestämmer”.

Läs mer: DN:s övriga artiklar om #metoo

En man som lämnat företaget berättar att många anställda av rädsla passade sig för att säga till chefen, eller klaga på hans beteende inför den högre företagsledningen.

– Jag ville bara bort därifrån. Nästan en fjärdedel av avdelningen slutade på bara ett års tid, men de flesta var tysta. Två av mina kollegor som tog upp problemen fick ingen respons alls, säger mannen.

– När avdelningen fick dåliga omdömen i en medarbetarundersökning ställde sig chefen upp och förklarade att detta var en rolig arbetsplats och att det var så vi skulle beskriva den i fortsättningen. Något som flera av de anställda uppfattade som ett sätt att säga att kritiken inte var välkommen.

Anders Jensen, vd på MTG i Norden, uppger att han de senaste veckorna varit i kontakt med fyra personer som vittnar om ett olämpligt beteende från chefen. En intern utredning inleddes förra veckan.

– Det stämmer att en utredning pågår. Jag fick det första vittnesmålet via mejl den 23 oktober från en tidigare anställd som hade synpunkter på dåligt beteende. Sedan följde ytterligare tre mejl från tidigare anställda eller konsulter som i olika omfattning berör den chef vi nu utreder, säger Anders Jensen.

Han har suttit i personligt möte med en person och haft kontakt med en person på telefon. De övriga personerna har velat ha kontakt via mejl.

– Jag vill visa att jag tar det här på mycket stort allvar och som ytterst ansvarig för utredningen vill jag skaffa mig förstahandsinformation. Det är högsta prioritet att hantera det här på korrekt sätt.

Vilken typ av anklagelser utreder ni?

– Det är av varierad karaktär. Främst handlar det dåligt ledarskap, som i vissa fall helt säkert kan upplevas som kränkande. Men vi befinner oss inte i det grova sexuella trakasserier-landet.

Anders Jensen ska i veckan ta emot den första rapporten från den interna utredningen. Chefen är fortfarande i tjänst och ytterligare åtgärder är i nuläget inte aktuellt, menar Jensen.

– Det finns inget som tyder på att det här är problem vi har just nu. Samtliga anklagelser ligger ett antal år tillbaka i tiden. Det gör de inte mindre viktiga, men vi har inte ett nuläge att utreda utan ett dåläge, säger Anders Jensen.

Flera personer vittnar om en sexistisk kultur på redaktionen. Är det något du fått rapporter om?

– Det jag fått rapporter om ligger inom benämningen dåligt ledarskap. Om det finns en grabbighet eller jargong som är olämplig mot kvinnor eller män ska det hanteras. Det är inte så MTG vill vara och det här ska jag gå till botten med.

Hur allvarligt ser ni på det här?

– Det här är mycket allvarligt. Finns det problem ska det hanteras omgående. Vi måste samtidigt skilja på dåligt ledarskap och trakasserier. Det första går att hantera, men trakasserier har vi nolltolerans emot.

Nyligen beslutade MTG och TV3 att inte förlänga samarbetet med en programledarprofil som var knuten till en annan avdelning. Programledaren ska ha stått för ett ”oacceptabelt beteende” på inspelningsplats.

DN har varit i kontakt med flera medarbetare på programmet som vittnat om upprepade trakasserier, personpåhopp och mobbning. Anklagelserna blev kända redan för fem år sedan för den tidigare programledningen på MTG, något som ledde till att programledaren konfronterades.

För den nuvarande programledningen var uppgifterna dock nya när de framkom i samband med Metoo-rörelsen. En liknande situation gäller för anklagelserna mot chefen, menar Anders Jensen.

– Vi vet att det framförts synpunkter tidigare och att det varit möten med HR-avdelningen. Men varken de ansvariga eller de personer som nu vittnar är kvar på företaget. Det är nya chefer som hanterar det här.

Hur kommer det sig att varken anklagelserna mot programledaren eller chefen varit kända för er i högsta ledningen tidigare?

– Det vet jag faktiskt inte. Jag kan bara spekulera i att man antingen bedömt att det har hanterats, eller att man bedömt händelserna som mindre allvarliga. Men nu har jag slagit fast att jag vill höra talas om alla ärenden. Jag vill inte hållas undan från några uppgifter.

DN söker den anklagade chefen på MTG.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.