Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 09:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/ison-fille-sverige-har-blivit-hardare-darfor-har-musiken-ocksa-blivit-hardare/

Kultur

Ison & Fille: ”Sverige har blivit hårdare – därför har musiken också blivit hårdare”

Hiphopduon Ison & Fille är tillbaka med nytt album efter flera års bortavaro. Foto: Adam Daver

De kom fram som de nya och unga när svensk hiphops första våg höll på att ebba ut. Nu är Ison och Fille själva veteraner. DN har träffat en duo som efter fem år på avbytarbänken är tillbaka.

Rätta artikel

Lunchrusningen i trafiken runt Vasateatern är galen. Felipe ”Fille” Leiva Wenger får köra flera varv för att hitta parkering. När han väl kliver in genom teaterns portar har han en colaburk i handen och kompisen och producenten Mack Beats keps på huvudet. Ison Glasgow är redan på plats. Från balkongen blickar de ner mot den tomma scenen. Där ska de stå om bara några dagar:

– Jag hoppas att det blir en legendarisk kväll! Man vill att folk ska prata om spelningarna man gör en lång tid efteråt, att de berättar för sina barn i framtiden att ”vi såg Ison och Fille där, det var så fett”, säger Ison Glasgow om turnépremiären, som är speciell.

De har förvisso spelat på Vasateatern i Stockholm en gång tidigare. 2017 gjorde de en jubileumskonsert just här, för att fira att det var 15 år sedan debutalbumet ”Vår sida av stan” släpptes. Men den här gången är det annorlunda. Nu är det riktigt länge sedan han och Fille mötte publiken med ny musik. Fem år har gått sedan senaste albumet, och livet är nytt:

– Jag har fått två barn. Den äldsta är tre och ett halvt år, och den yngsta kom 2017, berättar Fille Leiva Wenger.

– Det är ett nytt liv. Det är mycket! Det är fett kul. Och fett jobbigt. Men det är värt allt.

Ison och Fille lärde känna varandra när de var tolv år och spelade i samma basketlag. De växte båda upp längs tunnelbanans röda linje, Ison i Bredäng och Fille i Vårberg. De lärde sig hiphop på ungdomsgården i Skärholmen och har sedan dess bara fortsatt göra nästan allt tillsammans. Att en av dem nu fått en annan, större familjesituation har påverkat samarbetet:

– Fille har alltid varit cool, en av de coolaste personerna jag känner, säger Ison.

– Men sedan han fått barn är det som om energin från barnen och familjen gjort honom ännu mer säker på sig själv. Vi träffas absolut inte lika ofta i dag. Men min uppfattning är att han uppskattar tiden som vi har tillsammans ännu mer. Det blir koncentrerat på ett annat sätt i dag. Vi kan ha två och en halv timme på oss att jobba och då försöker vi verkligen göra något tidlöst och classic och legendary! Han har alltid varit den mest fokuserade av oss två. Men nu är det som om han är ännu mer engagerad i sin grej.

Fille håller med:

– Man måste maximera sin tid på ett annat sätt nu. Man har sina timmar att jobba, sedan måste man gå och hämta på förskolan. Innan har vi inte haft ansvar på samma sätt. Det har inte funnits någon annan att ta hänsyn till riktigt. Har man haft idéer eller tankar har man kunnat skjuta på dem. Men nu vill man se till att det händer när man väl kan.

Inte bara Filles familjeliv har satt upp nya ramar för duon. Efter att Ison 2014 tillsammans med journalisten Emil Arvidson gav ut självbiografin ”När jag inte hade nåt” har han lagt massor av tid på att resa runt och prata på skolor och bibliotek. I dag beskriver Fille den utdragna perioden ifrån det gemensamma projektet som på sätt och vis nödvändig:

– Vi behövde tid ifrån allt. Efter att vi släppte vår förra platta turnerade vi, och sedan var vi med i ”Så mycket bättre” 2015. Vi har alltid varit sådana att vi behöver leva lite för att ha något att prata om i musiken.

– Man behöver gå igenom saker, så man känner att man får innehåll, något att berätta, fyller Ison i.

– Samtidigt vill man inte heller låta tiden passera totalt. Man vill vara en del av musikvärlden också. Det är absolut inte så att vi tänker att vi ska komma tillbaka och ”rädda något” eller så. Det går ju jättebra för väldigt många. Men nu kände vi båda två att vi suttit på avbytarbänken för länge.

Hiphopduon Ison & Fille är tillbaka med nytt album efter flera års bortavaro. Foto: Adam Daver

Den svenska hiphopscen som Ison och Fille nu återvänder till är en annan jämfört med den som de debuterade i. När de slog igenom med låten ”När vi glider” 2001 hade de stora skivbolagen precis börjat krisa. Där fanns inga pengar i branschen, och hiphopens status var efter det sena 1990-talets hajp låg. Den unga duon drömde om att bli som The Latin Kings, Petter eller Ken. Men de stora publika framgångarna dröjde. Mer än 15 år senare är de själva veteraner och ser rappare från en ny generation få sina genombrott, med helt andra förutsättningar:

– Om vi hade kommit fram i dag så som klimatet är nu och varit samma Ison och Fille, det hade inte funkat, säger Fille, och Ison börjar skratta.

– Du är så ärlig, jag gillar det!

– Ja men vi gjorde ju låtar om att inte ha pengar och att åka i en rutten bil! Nu handlar allt om att ha pengarna och den feta bilen. Vi var en kontrast till det som vi hörde från USA på den tiden. Men nu är Sverige hårdare, så musiken som kommer fram härifrån har blivit hårdare också. De områdena som vi kommer ifrån, det var tufft där när vi växte upp också. Men nu dör folk. Folk blir skjutna. Det är verklighet. Och hiphopen speglar den tiden vi lever i. Att folk pratar på det här tuffare sättet i dag beror på att det ser ut så på de platserna de växer upp.

Fille nämner en rad nya artister som han gillar i den här generationen som kommer efter honom och Ison. Z.E, Ant Wan, Jireel, Lamix Blizzy, Cherrie och Imenella. De två senare finns med som gäster när Ison och Fille i slutet av månaden släpper sitt sjätte album. ”Vackra liv” har precis som allt de gjort tidigare det som Ison beskriver som ”den där yin-och-yang-känslan”. Där finns deras patenterade glimt i ögat, känslan för humor som alltid skilt ut dem från mängden. Men också en allvarlig ton. Att de båda fyller 40 nästa år är säkert inte oviktigt i sammanhanget.

– Förut, på vår första och andra skiva pratades det så klart om pengar och att festa och leva det livet, säger Ison.

– Men om man kollar på den här skivan, vår första singel heter ”Pengar”. Vi är säkert också en del av det, alla är en del av det. Men ofta tycker jag att det finns en stämning där man glorifierar pengar. Nu när vi är äldre ville vi hitta ett sätt att prata om pengar som handlar om problemen som kommer med pengarna. Hur man måste jaga, hur det förstör ens inre. Samtidigt vill vi så klart att folk ska lyssna på vår musik. Det får inte bara vara ”Message! Message!”. Utan folk ska också kunna relatera. Så jag skulle säga att sättet vi väljer att prata om saker på, sättet vi närmar oss ämnena, där kommer folk att märka att vi är äldre. På ett positivt sätt.

Ison säger att han tycker att det är precis lika viktigt att någon som är i hans ålder ska kunna gilla skivan som att den som är yngre och aldrig hört Ison och Fille förut ska kunna fastna för den. Tillsammans med Mack Beats har de letat efter ett sound som ska kännas ”nu”. Samtidigt som texterna tar upp tidlösa ämnen.

Skivan heter ju ”Vackra liv”, säger Fille, och sammanfattar med bara ett par meningar vilken plats han och Ison befinner sig på just nu, våren 2019:

– Det handlar om att se det fina man har. Vår resa ihop, där vi började, vad vi har lyckats åstadkomma, de människorna vi har runt oss som vi uppskattar, barnen. Livet som vi eftersträvar att leva.