Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 09:05 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/israel-stoppar-skattepengar-till-kultur-som-uppviglar-mot-staten/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Israel stoppar skattepengar till kultur som ”uppviglar” mot staten

Israels kulturminister Miri Regev.
Israels kulturminister Miri Regev. Foto: Dan Balilty/AP

En ny lag i Israel – den så kallade ”lojalitetslagen” – är tänkt att hindra att skattepengar går till kulturprojekt som ”uppviglar” mot staten. 

Striden om lagen, som antogs preliminärt av Knesset i måndags, har också fört åklagarämbetet och regeringen på kollisionskurs.

Lagen har tillkommit på initiativ av kulturminister Miri Regev, som vill hindra att skattepengar går till kulturprojekt som ”uppviglar” mot staten, dess symboler och dess anseende. Regev, tidigare militärcensor, har sedan hon tillträdde för fyra år sedan strypt stödet till en rad filmer, utställningar och festivaler. På onsdagen, en dag innan den judisk-arabiska kulturfestivalen i Haifa öppnades, meddelade kulturministeriet att stödet till evenemanget dragits in.

Kulturministerns tröskel för vad som skall betraktas som uppvigling är låg, och det räcker för en dikt eller en teaterpjäs att referera till den palestinska flyktingkatastrofen eller till ockupationen för att råka i onåd. Särskilt den palestinske nationalpoeten Mahmud Darwish och den unga Darin Tatur – vars dikt ”Stå emot” nyligen renderade henne ett fem månaders fängelsestraff – är röda skynken för kulturministern. I mars, då den israeliska succéfilmen Foxtrot valdes till ett av Paris-festivalens huvudnummer, krävde Regev att filmen skulle ersättas av en annan israelisk film. När arrangörerna vägrade förbjöd hon Israels ambassad att skicka representanter till festivalen.

Regeringens juridiska rådgivare är ett ämbete som dels instruerar valda makthavare om gränserna för deras befogenheter, dels fungerar som en sorts riksåklagare. Nummer två på myndigheten, Dina Zilber, ironiserade på onsdagen över den nya lagen:

– Ja, låt oss bara ha lydiga rådgivare, snöpta konstnärer, medier i strama tyglar och ett folk tuktat att tycka likadant om allt. Om de flesta är lojala, då vet vi vad resten kallas: “Förrädare”, “femtekolonnare”.

Justitieminister Ayelet Shaked reagerade häftigt på denna kritik och krävde att rådgivarämbetets chef Avishai Mandelblit sparkar Zilber. Denne svarade att han inte kommer att ”ställa Zilber inför krigsrätt” och att hon inte kommer att bestraffas. Enligt Shaked, som gjort dramatiska ommöbleringar i rättssystemet på senare år, skall ”De juridiska rådgivarna inte agera demokratiska 'vakthundar' utan företräda regeringens ståndpunkt” i alla väder.

Upprop: ”Israels nya lag tillåter diskriminering” 

Lojalitetslagen och de nya konflikter den alstrat är moment i den pågående striden om den israeliska demokratins utseende och definition. Enligt premiärminister Benjamin Netanyahu, som står inför allvarliga korruptionsåtal, är polisen, åklagarväsendet och Högsta domstolen verktyg i händerna på hans politiska fiender, de han kallar ”vänstern”. Som han ser det är kulturminister Regevs likriktning av kulturlivet och justitieminister Shakeds reformer för att begränsa HD:s befogenheter steg mot en verklig demokrati, där valresultatet väger tyngre än några formella spelregler. 

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.