Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 14:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/italien-vill-stoppa-louvren-fran-att-lana-malningar-av-da-vinci/

Kultur

Italien vill stoppa Louvren från att låna målningar av Leonardo

En bister florentinare. Ett utsnitt av Leonardo da Vincis självporträtt.
En bister florentinare. Ett utsnitt av Leonardo da Vincis självporträtt. Foto: AP

Bråken mellan Frankrike och Italien stannar inte i EU. Nu vill Italien ha sina nationalskatter i fred – även för utlån. Landet vill stoppa Louvren från att låna målningar av Leonardo da Vinci.

Rätta artikel

Italien vill omförhandla en överenskommelse med det parisiska museet om att låna ut målningar av Leonardo da Vinci. Italiens förra regering har lovat museet att få låna ett antal konstverk för att högtidlighålla 500-årsjubileet av konstnärens död.

Italiens biträdande kulturminister Lucia Bergonzoni, som tillhör det högerpopulistiska och invandringsfientliga partiet Lega, säger till tidningen Corriere della Sera att avtalet borde ogiltigförklaras.

– Leonardo är italienare. I Frankrike dog han bara. Men att ge Louvren alla dessa konstverk skulle sätta Italien åt sidan vid en stor kulturhändelse. Vi behöver diskutera allt på nytt. Nationella intressen kan inte komma i andra hand. Fransmännen kan inte få allt, säger hon.

Leonardo Da Vinci föddes 1452 och avled i Frankrike 1519. Hans mest kända målning, ”Mona Lisa”, hänger på Louvren i Paris. Museet skulle enligt avtalet få låna alla konstverk av Da Vinci som ägs av italienska staten för en utställning 2019.

Men att säga upp avtalet skulle i sin tur betyda att Italien går miste om en annan italiensk renässansmästare. År 2020 är det 500 år sedan målaren Rafael dog och Louvren har lovat att låna ut flera Rafaelverk till museet Scuderie del Quirinale i Rom till jubileet.

Ingen större förlust, enligt Bergonzoni.

– De flesta av Rafaels verk finns redan i Italien. Dessutom säger Paris att endast "flyttbara" målningar kan komma hit, säger hon.