Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 18:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/italiens-eurovisionbidrag-kritiseras-av-egna-regeringen/

Kultur

Italiens Eurovisionbidrag kritiseras av egna regeringen

Matteo Salvini. Foto: Tiziana Fabi/AFP

Matteo Salvini, ledare för högerpopulistiska partiet Lega Nord och vice premiärminister i Italien, uttrycker kritik mot det italienska bidraget till Eurovision Song Contest. Anledningen sägs ha politiska förtecken.

Rätta artikel

Alessandro Mahmoud, en italiensk-egyptisk artist som tävlar under namnet Mahmood och vars bidrag innehåller ord på arabiska, vann i helgen den italienska melodifestivalen med 60% av rösterna mot konkurrenten Ultimo som fick 40%.

Matteo Salvini twittrade att det inte var ”den vackraste italienska sången” som vann. Han fick medhåll av Luigi Di Maio, ledare för största partiet Femstjärnerörelsen som menade att resultatet visade på ”en avgrundsdjup klyfta mellan folket och ’eliten’’ eftersom den jury som röstade fram honom, enligt Di Maio på Facebook, bestod av ”journalister och radikala”. 

Sångtävlingen har tidigare omgärdats av politiska förtecken. Tv-programmets värd Claudio Baglioni hamnade i blåsväder efter att ha kallat Salvinis vägran att ta emot 49 flyktingar som ”farsartat”. Enligt reportrar på italienska dagstidningen La Repubblica kan valet av Mahmood som vinnare varit ett sätt för sångjuryn att statuera politiskt exempel mot regeringen.