Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-12 20:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/italiens-storsta-stjarnor-samlas-under-budskapet-stanna-hemma/

KULTUR

Italiens största stjärnor samlas under budskapet: ”Stanna hemma”

Bild 1 av 3 Eros Ramazzotti.
Foto: Marka/Alamy
Bild 2 av 3 Jovanotti.
Foto: Andrea Ronchini / Alamy
Bild 3 av 3 Laura Pausini.
Foto: Marka/Alamy

ROM. Efter den senaste utvecklingen kring det nya coronaviruset i Italien, där nu hela landet befinner sig i en sorts karantän, fyller Italiens största artister sociala medier med ett meddelande till sina fans.

Många av Italiens allra mest populära musiker, just de som med sina turnéer och konserter samlar flest människor, samlas nu i stället kring motsatt budskap: stanna hemma.

Storstjärnan Lorenzo ”Jovanotti” Cherubini, som gjorde förra årets mest omtalade turné i Italien, säger i en video: ”Här talar en som lever för musik, för folksamlingar, för omfamningar, för ögonblicken när svett blandas, men nu säger jag: stanna upp”.

I en allvarstyngd video säger Eros Ramazzotti: ”Det jag ber av är att stanna hemma, gå inte ut, gå inte på diskotek – gå ingenstans!” Och det unga stjärnskottet Ultimo skickar ett budskap till dem som måste gå ut och måste träffa människor: ”Oändlig kärlek till läkare och sjuksköterskor, till de som arbetar i matbutiker, apotek, till de som behöver få sina företag att fungera. För vår skull.”

Hela musikeliten är på fötter, andra som skickat liknande budskap är Tiziano Ferri, Vasco Rossi, Laura Pausini, Fedez, Ligabue, Benji & Fede… både och unga och gamla storstjärnor. Flera av landets populära skådespelare och tv-programledare stämmer in, alla på sitt sätt – komikern och underhållaren Fiorello försöker lätta upp stämningen med att föreslå att sällskapslekar som Risk och Monopol, medan bandet Negroamaros sångare redan har skrivit en låt utifrån att ha sett bilderna på människorna som försökte lämna Milano efter regeringens första stora karantänsbesked i på lördagskvällen.

Även fotbollsspelare bidrar, under det som kommer att bli den sista Serie A-matchen på länge firade Sassuolo-spelaren Francesco Caputo sitt 1-0-mål mot Brescia med att visa en skylt med texten ”Andrà tutto bene #Restate a casa.” Det kommer att gå bra. Stanna hemma.

Flera olika hashtaggar används, men #iorestoacasa (jag stannar hemma) och #andratuttobene (det kommer att går bra) är de mest använda.

Läs mer:

Björn Wiman: Coronakrisen i Italien visar att även ett modernt och upplyst samhälle kan tappa kontrollen

Ämnen i artikeln

Italien

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt