Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Påhittade historier formar Sverigebilden utomlands

Foto: Erik Johansen/TT

Sveriges regering betalar mormödrar för att ta hand om sina barnbarn. Det påstod en spansk blogg i fjol - och trots att det bara är påhitt får påståendet ständigt nytt liv. Så formas Sverigebilder som vi inte känner igen oss i.

Texten korrigerad

Varför är du så snygg i spegeln innan du går ut på kvällen, men ser ut som ett groteskt monster i bilderna som delas i gruppchattens skvaller om festen morgonen därpå? Det korta svaret är att du förlorat kontrollen. I spegeln är du i rörelse, tydligt levande i det omvända perspektiv du vant dig att se ditt ansikte genom. På bild är du fångad i någon annans skeva ögon: ett offer för ett perspektiv. Så är det för alla. Även för kära Moder Svea.

Sverigebilden har de senaste åren varit föremål för mycket diskussion. Sällan känner vi igen oss i de foton som tas från USA, Storbritannien och Östeuropa. Våldsamt, lagt i ruiner, nära inbördeskriget… Vi? Nä, inte när många av oss tittar oss i spegeln. 

Läs mer: Akademiens kris påverkar bilden av Sverige

Andra ser emellertid tendenserna som de utländska betraktarna beskriver, och specialiserar sig – i brist på igenkännliga bilder i spegeln – på att stirra sig blind på andras bilder. Positioner tas och cementeras. Vi får skygglappar kring vår disparata prisma, oförsonlig och kluven, som i sig markerar det kanske tydligaste politiska slagfältet i dag. Det som faller utanför de två alternativa Sverigebilderna ser ingen, för ingen orkar ta in ännu ett perspektiv. Vad missar vi? Jo, bland annat den kanske överraskande bilden av Sverige som ett drömland för de äldre.

”Att ta hand om sina små är ett av de största problemen yrkesarbetande svenska mammor har i sin vardag, men nu har regeringen i Sverige hittat en enkel lösning: de betalar mormödrar för att ta hand om sina barnbarn”, skrev den spanska bloggen Soy Espiritual i februari 2017. 

I detta experimentella program hade ett tusental svenska mor- och farmödrar som passar sina barnbarn fått ett statligt tillskott till pensionen på upp till 1.000 kronor i månaden. Programmet hade, enligt rapporten i Soy Espiritual, utprövats i ”provinserna Stockholm och Dalarna”, och ska nu utvärderas inför att eventuellt införas i hela landet. 

Tusentals av Soy Espirituals läsare har delat vidare artikeln, och de verkar avundsjuka. ”Mycket klokt beslut”, skriver en. ”Jag drar till Sverige, lol”, skriver en annan. ”Där har de ingen korruption… Här struntar de oss”, suckar en kvinna.

Att detta inte är sant behöver jag kanske inte säga. Och visst bör man kanske ta det som står på den tämligen new age-doftande livsstilsbloggen Soy Espiritual med en nypa salt, men det är inte bara där nyheten om mormorsstödet dykt upp. De hade snott texten från en annan blogg, som sedermera hunnit radera sitt inlägg men dessförinnan hann få nästan 15.000 delningar på bara en av sina publiceringar på Facebook.

I februari 2017 publicerades nyheten på en hel uppsjö spanskspråkiga bloggar och sajter och den har nått över 800.000 sociala medier-reaktioner netto. I veckan frågade en argentinsk journalist mig om denna story är sann, eftersom den nu – ett år senare – även börjat spridas i Sydamerika. Det har varit en dundersnackis, men bara på spanska. Den som söker belägg på engelska, franska, tyska eller portugisiska på motsvarande uppståndelse kring storyn hittar nästan ingenting. 

Förklaringen kan vara en förväxling någonstans. I januari 2017 kommer nyheten att Turkiet tänker ge äldre pengar om de tar hand om sina barnbarn, och den får genomslag bland annat i Spanien. Många formuleringar i nyheten från Turkiet är misstänkt lika de som återkommer i texterna om programmet i Sverige, och det kan helt enkelt vara så att någon med ett dåligt översättningsprogram fattat saken fel och förlagt storyn till Sverige. (Men man undrar ju såklart vilket översättningsprogram som översätter originalets ”provinserna Bursa and Izmir” till ”provinserna Stockholm och Dalarna”…)

Läs mer: ”Sverigebilden är mer motståndskraftig än väntat”

En svensk som får denna spanska bild i handen känner inte alls igen sig. Ett statligt program som bara uppmuntrar kvinnliga äldre att ta hand om sina barnbarn hade inte alls fungerat i den svenska verkligheten, det behöver man inte ha läst många debattartiklar för att veta. Vi har hört mycket om låga svenska pensioner, men de genomsnittliga svenska pensionssiffrorna som anges i de spanska rapporterna – 5.500-6.500 kronor i månaden – är faktiskt tusentals kronor mindre än vad till och med den fattigaste svenska pensionären i själva verket får. I vissa texter hänvisas till en intervju med Sveriges "Minister of Labor and Social Security", en roll som inte existerar. Det här är ju inte alls vad vi ser i spegeln.

I en rättelse publicerad av bloggen Bebés y más kommenterar svenska ambassaden i  med en försiktig hänvisning till VAB-stödet – kan det vara detta som åsyftas? Det är ett bra försök, men berättelsen ovan är sin alldeles egna: en om Sverige som avundsvärt land med generös och vaken blick på de äldre, mottagen av en kultur där omhändertagande föräldraskap är synonymt med mödraskap. Att vi inte känner igen den gör detsamma. Sverigebilden är fortsatt brokig, och det viktiga att komma ihåg är att det som hundratusentals människor i Europa berättar om oss sällan är historier vi själva hört. 

Läs mer: Fler krönikor av Jack Werner

Kommentar: En missledande formulering om svenska pensioners snittnivå har korrigerats./Red

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.