Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-02 08:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/jackie-jakubowski-om-nagon-kunde-slicka-mitt-hjarta-skulle-det-forgifta-honom/

KULTUR

Jackie Jakubowski: Om någon kunde slicka mitt hjärta skulle det förgifta honom

Min far (längst till höger på bilden) trodde att världen kunde göras bättre. All sin erfarenhet till trots. Drivkraften hämtade han inte från religionen eller några heliga skrifter – den sortens källor övergav han långt innan han gick in i det socialdemokratiska arbetarpartiet i Polen före kriget. Någon ”mänsklighetens gryning” fick han dock inte uppleva. Men lite bidrog han till att göra världen bättre – han var med 1946, knappt ett år efter kriget och grundade ett polskt skräddar- och skokooperativ. De fick namnet Wolnosc (Frihet), Jednosc (Enhet) och Solidarnosc (Solidaritet).

Min far var en av dem som överlevde. Han var den ende i sin stora släkt, och en av kanske tio judar i sin by, som fanns kvar efter kriget.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till valborg!

Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.