Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 00:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/jackson-fans-stammer-man-som-havdar-att-de-utsatts-for-overgrepp/

Kultur

Jackson-fans stämmer män som hävdar att de utsatts för övergrepp

Tyska fans protesterade i samband med visningen av dokumentären ”Leaving Neverland” i våras. Foto: Henning Kaiser/TT

Flera Michael Jackson-fanklubbar stämmer två män som hävdar att de utsatts för övergrepp av superstjärnan när de var unga.

TT Text

Det är männens redogörelser i den uppmärksammade HBO-dokumentären ”Leaving Neverland” som klubbarna anser smutsat ned Jacksons rykte, och saken ska senare i veckan tas upp i fransk domstol. Domstolsförhandlingen äger rum i franska Orleans på torsdag, och de som lämnat in stämningsansökan är klubbarna Michael Jackson Community, MJ Street och On the Line.

Dokumentären, som även sänts på SVT, har väckt starka reaktioner världen över både för och emot Jackson. Bland annat har dödsboet efter Jackson stämt HBO på 100 miljoner dollar.

01:47. De sista 15 åren av Michael Jacksons karriär kantades av anklagelser om sexuella övergrepp mot barn. Han förnekades misstankarna och dömdes aldrig, men i en ny dokumentär berättar två män om övergrepp de säger sig blivit utsatta för som barn.

Fanklubbarnas franske advokat kallar anklagelserna ”extremt allvarliga” och likställer dem med en regelrätt lynchning av Jackson, som avled 2009. Enligt fransk lag är det, till skillnad från i USA och Storbritannien, brottsligt att förtala en död person.

Skadeståndskravet från klubbarna är symboliskt på en euro vardera.

Jackson har i omgångar anklagats för sexuella övergrepp mot pojkar men alltid nekat. 2005 friades han i en uppmärksammad rättegång och senare gjordes ett annat fall upp utanför domstol.

Läs mer: Michael Jackson – anklagelserna som kan förstöra minnet av en ikon