Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/jacob-lundstrom-gamla-filmflortar-som-far-svar-pa-tal-efter-metoo/

Kulturdebatt

Jacob Lundström: Gamla filmflörtar som får svar på tal efter metoo

”Claires knä”.
”Claires knä”. Foto: Films Du Losange/Kobal/REX

Uppståndelsen kring den franska författaren Gabriel Matzneff sätter även gamla filmflörtar i nytt ljus, skriver Jacob Lundström.

Det finns en skärmdump från Éric Rohmers ”Claires knä” från 1970 som ibland flimrar förbi på nätet. Bilden föreställer en man i en motorbåt med undertexten: ”Följ med mig hem. Jag har en jättefin boksamling.” En lättsam litterär flört alltså, om man inte tänker närmare på filmens handling. ”Claires knä” skildrar trots allt en 35-årig diplomats sommarförälskelse i en tonårstjej, som han studerar med begärlig blick.

Efter metoo är det standard att omvärdera gamla filmflörtar (Woody Allens ”Manhattan” är det mest omdiskuterade exemplet). Och när jag läser om skandalen kring den franska författaren Gabriel Matzneff, som i decennier exploaterat sitt kulturella kapital i groomingsyften, tänker jag på ”Claires knä”. I boken ”Le consentement” skildrar Vanessa Springora hur hon blev sexuellt utnyttjad av Matzneff i ungdomen.

Inte för att Rohmers film alls måste tolkas som propaganda för fula gubbar, men den är värdefull som påminnelse om en blick – som inte längre står obesvarad.

Läs fler texter av Jacob Lundström.