Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

”Jag är lugn – allt kommer ändå att gå åt helvete”

Youtube och Melodifestivalen är redan känd mark för William Spetz. Nu är det dags att pröva scenen. Hans första egna show blir en hyllning till mormodern Ulla.

Det är en avslappnad William Spetz, i mönstrade tajts och luvtröja, som träffar DN bland de röda, sammetsklädda stolarna inne i salongen på Scalateatern i Stockholm. För dagen ekar salongen tomt så när som på en surrande fläkt men den 8 september ljuder förhoppningsvis i stället skratten. Då har föreställningen ”Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme” premiär.

Trots att det är första gången som William Spetz står på en teaterscen utanför skolan så finns ingen antydan till nervositet.

– Visst är det pirrigt, men det är nog min norrländska mentalitet som gör att jag tänker att allting ändå kommer att gå åt helvete som gör mig lugn, säger William Spetz och skrattar.

Föreställningen är som namnet antyder en hyllning till William Spetz bortgångna mormor Ulla, som dog i sjukdomen kol för ett år sedan. Men han beskriver den även som en självbiografisk och tragikomisk resa, som kretsar kring alla tankar och minnen som format hans liv.

– Den handlar om mig och min mormor och allt jag tänkt på från det att jag föddes fram till nu. Det är en föreställning om uppväxt, identitet och sökande, med en massa humor men också en del djup. Man kommer att få följa mig och mormor från det att jag var sex år i sommarstugan i Piteå, då vi åt jordgubbar med florsocker och jag tiggde om Tom & Jerry-tidningar i affären, fram tills att hon blev sjuk och fick sälja stugan, till de sista dagarna på sjukhuset när hon dog den 6 januari 2015.

Men trots att föreställningen handlar om William Spetz och mormoderns relation så tror han att publiken kommer att känna igen sig.

– Jag tror att många nog har den här personen i sina liv, oavsett om det är en mormor, en mamma eller en vän. Den som är som ett träd i ens själ, som är så stadigt och viktigt för en.

Idén om att bygga en föreställning kring sin mormor kom när William Spetz insåg att han hade en massa obesvarade frågor som han ville ställa under en sista kväll tillsammans.

– Det handlar inte om att jag har en massa osagda saker utan att det tvärtom finns så mycket som jag vill berätta och fråga henne om. Som när jag flyttade hemifrån för ett tag sen. Hur var det för henne?

Vad har din mormor betytt för dig?

– Hon har alltid funnits där och uppmuntrat mig att vara mig själv. Jag är så tacksam för att hon gav mig den bästa starten i livet och när hon blev sjuk fick jag ge tillbaka till henne. Det är något fint i det, att hon fanns där för mig i starten av mitt liv och jag för henne i slutet av hennes.

I föreställningen kommer även två andra karaktärer att förekomma, negativa Sofia och högpresterande Lisa. Även om föreställningen handlar om uppväxt och identitet, så vill han inte att det bara ska bli en tonårsberättelse.

– Jag vill försöka fånga något allmänmänskligt med dessa karaktärer och hitta något som folk kan identifiera sig med. Sofia är en motsats till mormor, då hon älskar att tycka synd om sig själv, vilket blir väldigt tragikomiskt. Lisa är en tonårstjej som älskar att prestera lite för mycket och hon mäter sitt värde i sina skolbetyg och måste ha A hela tiden. Jag antar att alla har en liten Lisa-röst i sitt huvud.

För många känns William Spetz igen från sina skojfriska Youtubeklipp och komiska sketcher på SVT Play och i P3. Han har även medverkat i tv-serien ”Solsidan” och lett finalen i Melodifestivalen. Men trots att William Spetz är van vid att alltid vara den roliga killen menar han att det är skillnad på vem han är i dag och när han slog igenom.

– Jag var 15 år och plötsligt hade mina klipp som innehöll mycket skämt och grimaser fått miljontals visningar. Alla tyckte att det var jättekul, vilket gjorde att jag blev någon. Men i 9:an vet man ju inte vem man är och på senare år har jag hittat fler nyanser av mig själv. Det vore därför synd om man bara såg på mig som den där skratt- och grimaskillen som jag var då.

Får publiken möta en mer allvarlig William Spetz menar du?

– Jag tror man får se flera sidor av mig. I vissa sketcher kommer publiken definitivt att känna igen sig men sedan finns det stunder där de säkert tänker att jag är ute på nya vatten. Jag älskar humor men jag älskar också allvaret. Jag har alltid haft dramatiken i mig och har därför aldrig känt mig så hemma i ett projekt som detta.

Du slog igenom som Youtubestjärna. Är det något som du på senare år har velat tvätta bort lite grand?

– Youtube har varit en plattform att uttrycka mig på, men det är inte mitt hantverk eller det jag är. Jag är jätteglad och stolt över det jag gjort men jag vill inte fastna eller vara kvar på en plats bara för att det är tryggt eller för att det går bra för mig där. Då slutar jag att utvecklas och det är min värsta mardröm. Skådespeleriet är min röda tråd, sen om det är på en scen eller på Youtube spelar mig ingen roll.

Vem vill du ska komma och se föreställningen?

– Min dröm är att någon i min egen ålder ska ta med sin mor- eller farförälder och att båda ska känna sig tilltalade av något i den. Alla kommer ihåg hur det var att vara ung och att växa upp, och många har nog någon de älskar eller älskade så mycket som jag älskar min mormor. En sådan kärlek har inga gränser och den dör heller aldrig. 

Foto: Paul Hansen

2 dagar

2 DAGAR KVAR!!! Imorgon får jag berätta om projektet. Kan ni gissa vad det är?

Posted by William Spetz (Officiell sida) on Tuesday, 29 March 2016


Fakta. William Spetz
  • Ålder: 19 år.
  • Familj: Mamma, pappa, lillasyster, låtsasmamma och bonussystrar.
  • Aktuell: Med föreställningen ”Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?” som spelas på Scalateatern i Stockholm med premiär den 8 september.
  • Tidigare: Slog igenom på Youtube med sketcher och med SVT-serierna ”William Spetz lista” och ”Hoppas farfar dör”. Har även medverkat i humorserier på P3, i ”Solsidan” och lett finalen i Melodifestivalen 2016 med Gina Dirawi.
  • Dold talang: ”Mitt partytrick är att jag kan somna på 30 sekunder. Var som helst. Samt göra mina näsborrar oerhört stora.”
  • Förebild: ”Whitney Houston. Hon gav alltid allt på scen. Och mormor Ulla så klart.”
  • Motto: ”Carpe diem. Skojar!”
Läs mer. William Spetz om...

Mormor Ulla: ”Hon var oerhört humoristisk, vilket bar henne genom mycket i livet. Även under de sista dagarna på sjukhuset så kunde vi skratta ihop.”

Humor: ”Det finns inte så mycket att skratta åt i att någon är lycklig och mår bra. Det är i stället när något är lite deppigt skört eller skaver som humorn kommer in. När skrattet nästan sätter sig i halsen och det kanske till och med blir lite sorgligt.”

Näthat: ”Syns man så hörs man och hörs man så får man skit, oavsett vad man gör. Om jag så önskar fred på jorden så skulle någon ha synpunkter på det. Jag får min del men samtidigt har den positiva responsen varit betydligt större.”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.